Muhasebede bilgisayar destekli denetim düzeni - Pamukçu, Ayşe (My University, 2004)
TEZ ÖZETİ TEZ KONUSU : MUHASEBEDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ DENETİM DÜZENİ Bilgisayarların gelişinden önce tüm denetim işleri manuel olarak yapılmaktaydı. Denetimi yapılan bir hesabın eksiksizliğini ispatlamak, manuel olarak birçok işlemin bir araya getirilmesini gerektirmekteydi. Bir hesaptaki problemleri tespit etmek birçok denetim elemanı için büyük zamanlar alabilmekteydi. Gün geçtikçe ilerleyen teknoloji, her alanda olduğu gibi denetim faaliyetlerinin de uygulanış biçimini değiştirmeye başlamıştır. Klasik denetim gittikçe önemini yitirmeye başlamış, denetim bilgisayara entegre olmuştur. Bilgi teknolojileri konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmayan denetçilerin, denetim mesleğini tam olarak yerine getirmeleri zorlaşmaya başlamıştır. Denetçiler az veya hiç bilgisayar bilgileri olmasa bile görevlerini yerine getirirken teknolojinin sağladığı yeniliklerden yararlanarak bilgisayar kullanmak zorunda kalmışlardır. Bu yeniliklere bilgisayar destekli denetim tekniklerini örnek olarak göstermek mümkündür. Bu teknikler, denetimi yapılan işletmenin bilgisayarlaşmış muhasebe sisteminin ve elektronikleşmiş kanıtlarının bilgisayar imkanlarını kullanarak denetlenme sürecini ifade etmektedir. Bilgisayar destekli denetim teknikleri (BDDT), (CAATS - Computer Assisted Audit Techniques), denetçilere hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayarak, daha önceden manuel olarak yaptıkları işlemleri daha hızlı ve etkin bir şekilde yapma olanağı sağlamıştır. Denetim dosyasının uygunluğunu ve doğruluğunu kanıtlayan gerekli testlerin miktarı azalmış; dosyalar kolaylıkla toplanabilir hale gelmiştir. Konuya Türkiye açısından bakıldığında; bu konudaki düzenlemelerin hızlandırılarak uygulamaya konulması yalnız Maliye Bakanlığının çalışma programına bağlı olmamalıdır. Mükelleflerin ve meslek mensuplarının talepleri uygulama sürecini hızlandıracaktır. Elektronik ortamda muhasebe ve denetim alanında sağlanacak gelişmeler muhasebe faaliyetlerine kolaylık getirecek, diğer yandan yeminli mali müşavirlerin tam tasdik ile meslek mensuplarının vergi beyannamelerinin imzalanmasında uygulanacak denetim faaliyetlerini de kolaylaştıracaktır. Bu konuda elektronik ortamda denetimde çalışma dosyaları ile çalışma kağıtlarının' delil kapsamında düzenlenmeleri gerekmektedir.

SUBJECT OF THE THESIS : COMPUTER SUPPORTED CONTROL SYSTEM IN ACCOUNTING Auditors' use computers to write memos, perform analytical procedures and prepare audit programs is now relatively commonplace, advances in audit software, specifically the advent of Computer-Assisted Audit Tools and Techniques (CAATTs) represents one of the most significant advances in technology affecting the audit profession. The basic purpose of CAATTs is to help the auditor in auditing 100% population of audit area. Considering the limited timeframe available, the auditor can use the computers for auditing all the transactions taken place during the audit period. The software which helps auditors in retrieving the required data are called Tools, whereas the methods used by the auditors for effective use of computers in audit process, are called Techniques. Use of CAATTs can significantly improve efficiency and effectiveness during the conduct of the audit and ensure consistent results. Tasks, which are impossible or too time consuming for the auditors to be performed manually, can be undertaken with the use of CAATTs. The computer is used for searching, sorting, matching and performing various types of tests and mathematical calculations on the data. CAATTs facilitate use of the technology of the computer for the purpose of auditing, rather than restricting auditing by manual verification only. Although the tools touched-upon range from the familiar (such as word processing, spreadsheets and the Internet) to the less universally-used (such as test decks, expert systems, electronic workpapers and flowcharting software), the major emphasis is on the use of data extraction and analysis software.
Keywords: Muhasebe_Denetleme