Investigation of secondary educatıon mathematics currıculum in the context of 21st century skills - ŞENGÜL, SARE (My University, 2021)
Dijital çağa geçişle birlikte 21. yüzyıl bireylerinden beklenen becerilerde değişiklikler ortaya çıkmış buna bağlı olarak ise bu becerileri geliştirmeye yönelik öğretim programlarının hazırlanması tüm dünya ülkelerinin temel hedefi haline gelmiştir. Ülkemizde de bu yönde öğretim programlarının geliştirilmesi çalışmaları gerçekleştirilmiş olup bu araştırma ile 21. yüzyıl becerileri bağlamında ortaöğretim matematik (2010, 2011, 2013 ve 2017) ve geometri (2011) öğretim programlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ortaöğretim matematik ve geometri dersi öğretim programlarının 21. yüzyıl becerileri yönünden incelenmesine yönelik bir tarama çalışmasıdır. Araştırmanın veri kaynağı olarak Millî Eğitim Bakanlığının resmî sitesinde paylaşılmış olan ortaöğretim matematik dersi ve ortaöğretim geometri dersi öğretim programları alınmıştır. Bu öğretim programlarının doküman kabul edildiği araştırmada verilerin toplanması ve analizinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizinin kapsamında belirtilen öğretim programları, Partnership for 21st Century Learning [P21] kapsamındaki 21. yüzyıl becerileri esas alınarak betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretim programlarının içerdiği beceriler öğretim programlarından yapılan doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Bu araştırmanın sonucuna göre öğretim programlarının 21. yüzyıl becerilerinin tümünü kapsayacak nitelikte olmadığı belirlenmiştir. Medya okuryazarlığı ile liderlik ve sorumluluk becerilerinin öğretim programlarında yer almıyor olması, programların değerlendirme ögelerinin 21. yüzyıl becerileri bağlamından yetersiz olmaları dikkat çekici sonuçlardandır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular alanyazın destekli tartışılmış olup gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.

With the transition to the digital age, changes have emerged in the skills expected from the individuals of the 21st century, and accordingly, the preparation of curricula to develop these skills has become the main goal of all countries in the world. In our country, studies have been carried out to develop curricula in this direction, and with this research, it is aimed to examine the secondary education mathematics (2010, 2011, 2013 and 2017) and geometry (2011) teaching programs in the context of 21st century skills. The research is a survey study aimed at examining the secondary school mathematics and geometry course curriculum in terms of 21st century skills. As the data source of the research, secondary school mathematics course and secondary school geometry course curricula shared on the official website of the Ministry of National Education were taken. Document analysis method was used in the collection and analysis of data in the research in which these teaching programs were accepted as documents. Curriculums specified within the scope of document analysis were analyzed with descriptive analysis method based on 21st century skills within the scope of Partnership for 21st Century Learning [P21]. The skills included in the curricula were supported by direct quotations from the curricula. According to the results of this research, it has been determined that the curriculum is not qualified to cover all 21st century skills. The fact that media literacy, leadership and responsibility skills are not included in the curriculum, and that the evaluation elements of the programs are insufficient in the context of 21st century skills are among the remarkable results. The findings obtained at the end of the research were discussed with the support of the literature and suggestions were made for future research.
21. yüzyıl beceri̇leri̇ bağlaminda ortaöğreti̇m matemati̇k dersi̇ öğreti̇m programlarının incelenmesi̇
Keywords: Secondary education mathematics curriculum; P21; 21st century skills; Ortaöğretim matematik dersi öğretim programları; 21. yüzyıl becerileri