Politik Taktikler: İçsel Motivasyonun Bir Yansıması_x000D_ mı? Yöneticiler Perspektifinden Havacılık Sektöründe_x000D_ Bir Araştırma - BÖRÜ, MELİHA DENİZ (My University, 2019)
Bu çalışmada yöneticilerin içsel motivasyon düzeylerinin politik taktikler üzerine olan etkisive bu ikikavramın birbiri ile olan ilişkisi incelenmiş olup, yöneticilerin içsel motivasyon düzeyleri ile politik taktiklere başvurma dereceleri arasındaki ilişki ortaya konmak istenmektedir. İçsel motivasyon ve politiktaktikler üzerine daha önce gerçekleştirilmiş olan akademik çalışmalar genellikle çalışanlar üzerine venicel yöntemler kullanarak gerçekleştirilmiş olup bu çalışmada ise havacılık sektöründe faaliyet gösterenn=16 yönetici üzerinde yarı yapılandırılmış mülakat formları ile ve nitel yöntemle derinlemesine analizyöntemi kullanılmıştır. Mülakat formlarındaki sorular nicel yöntemlerden esinlenerek oluşturulmuştur. Çalışmada yöneticilerin içsel motivasyon düzeyleri belirlenmeye çalışılmış ve politlik taktiklere başvurma düzeyleri ile ilişkilendirilerek bir anlam matrisi oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmasonunda yöneticilerin içsel motivasyon düzeyleri ile politik taktikleri kullanım sıklıkları arasında belirgin bir ilişki tespit edilmiş ve bu tespitler doğrultusunda analizler ve öneriler yapılmıştır. Buna karşınyumuşak (göze girme, mantıkla ikna etme) ve sert politik taktiklerin motivasyon düzeyleri arasındakidağılım incelendiğinde ise mantıklı ve tutarlı bir dağılım görülememiştir.

In this study, the effect of managers intrinsic motivation levels on political tactics and the relationship_x000D_ between these two concepts are examined and it is aimed to reveal the relationship between managers_x000D_ intrinsic motivation levels and the degree of applying to political tactics. Previous academic studies on_x000D_ intrinsic motivation and political tactics were generally conducted on employees and by using quantitative methods, and this study, n = 16 managers working in the aviation industry used semi-structured_x000D_ interview forms and in-depth analysis with qualitative method. This questions in the interview forms_x000D_ were inspired by quantitative methods. In this study, the level of intrinsic motivation of the managers_x000D_ was tried to be determined and a meaning matrix was tried to be formed in relation to the levels of_x000D_ applying politic tactics. At the end of the study, managers intrinsic motivation levels and frequency of_x000D_ using political tactics a significant relationship has been identified and analyzes and suggestions have_x000D_ been made in line with this findings. On the other hand, when the distrubition between the motivation_x000D_ levels of soft tactics was not examined, a logical and consistent distribution could not be seen.
Political Tactics: A Reflection of Intrinsic Motivation? A Research in The Aviation Industry From Managers Perspective