UCP 600 ve bankalarda akreditif uygulamaları örnek olay incelemeleri - Gül, Rasim (My University, 2010)
UCP 600 VE BANKALARDA AKREDİTİF UYGULAMALARI: ÖRNEK OLAY İNCELEMELERİ Dış ticarette kullanılan önemli ve etkin ödeme yöntemi olan akreditifler, bütün dünyada yaygın ve güvenli bir ödeme aracı olarak kabul edilmekte ve kullanılmaktadır. MTO (ICC) tarafından geliştirilen “Bir Örnek kurallar ve Uygulalamalar” UCP (Uniform customs and Practices), ICC’nin en çok kullanılan, en popüler kuralları olmuştur. UCP ilk defa 1933 yılında yayınlanmış olup en son 2007 yılında altıncı revizyonu olan UCP 600, ICC tarafından yayınlanmıştır. Akreditif uzmanlık gerektiren bir uluslararası ödeme metodudur. Taraflar yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığı takdirde; akreditif ihracatçı için herhangi bir ödeme garantisi sağlayamamakta, ithalatçı için ise, malın temininde ve kalitesinde beklenen güvenceyi sağlayamamaktadır. Rezerv uygulamaları ise akreditif enstrümanının geleceğine gölge düşürmektedir. Bu çalışmada, akreditifler ve kullanılan belgeler, rezerv konuları, UCP 600 kapsamında ayrıntılı olarak ele alınmıştır. UCP 600 içerdiği konular, maddeler halinde ele alınmış, örnek olaylar, sorulara verilen ICC görüşleri ve DOCDEX (ICC bilirkişi kararları) ile desteklenerek açıklanmıştır. Araştırma bölümünde ise; AlBaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.’de işlem görmüş 150 adet UCP 500’e tabi, 150 adet de UCP 600’ e tabi akreditif dosyası rezerv incelemesine tabi tutularak, rezerv artış/ azalış oranları karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları, bu alanda dünya çapında yapılan araştırmalarla paralellik göstermiş, ilk ibrazda dosyaların %63’ü rezerv uygulamasına tabi olmuş, ancak tamamında, rezerv kaldırılarak işlemler sonuçlanmıştır. UCP 500’e tabi akreditiflerde %65 düzeyinde çıkan rezervli işlem oranı, Temmuz 2007 itibariyle uygulanmaya başlanan UCP 600’de ise; %60 oranında rezervli işlem ortaya çıkmıştır. Yeni kurallar sorunların, rezervlerin azaltılmasında bir katkı sağlamıştır. caret, Ödeme Yöntemleri, Akreditif, UCP 600, MTO

UCP 600 AND LETTER OF CREDIT APLICATIONS IN BANKS: CASE STUDIES The Letter of Credits are important and most secured used way of payment method in international trade. ICC developed by UCP (Uniform Customs and Practices), which is ICC’s most used and most popular rules all over the World. UCP was first published in 1933 and final publication came in to life on 1 July 2007 with the sixth revision of UCP 600 by the ICC. Letter of credits prerequisite a specialization, comparing with other payment terms. All parties must have required knowledge and care, otherwise, letter of credit will not furnish any payment guarantee to the exporter neither do furnish any gurantee to the impoter regarding the quality and supply of the goods they requested. Common reserve application by the banks is a handicap to develop and increasing of use this instrument. In this study, using letter of credits and related documents, their structure, process, types and legal character have been examinated in detail in the context of UCP 600. The issues discussed in articles of UCP 600, by case studies, ICC opinions and DOCDEX decisions of ICC. Research division; 150 letter of credit file examined in Albaraka Turk Participation Bank, Inc. subject to UCP 500, UCP 600 at 150 file to be subject to review following the letter of credit file reserves, reserve increase / decrease compared. Results of research in this area has parallels with world-wide research, %63 avarage of reserves applied at first presentation, but all reserves have waived. Comparing the reserve ratio UCP 500 and UCP 600, there is a small decrease from %65 to %60 reserved file ratio. This result supported the claim of UCP 600 to decrease the problems. Key Words: Foreign Trade, Method of Payments, Letter of Credit, UCP 600, ICC
Keywords: Akreditif; Bankalar ve Bankacılık; Kredilendirme