Bilişsel esneklik, değişime hazır olma ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki - Ekinci Özhan, Sibel (My University, 2024)
Bu çalışma ile beyaz yakalı çalışanların değişime hazır olmaları ile psikolojik dayanıklılık ve bilişsel esenklik arasındaki ilişkinin araştırılması ve Psikolojik Dayanıklılığın Değişime Hazır Olma üzerindeki Bilişsel Esnekliğin aracı bir etkisi var mıdır bunu ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Çalışma ile çalışanların değişime hazır bulunuşları ile psikolojik dayanıklılıkları ve bilişsel eseneklikleri arasında birbirlerini etkileyen ve bilişsel esneklik ile psikolojik dayanıklılığın değişime hazır olma üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Araştırmamıza katılım gösteren bireyler beyaz yakalı diye tabir edeceğimiz kesimden oluşmaktadır. Katılım gösteren araştırma grubunu oluşturan kişi sayısı 400 kişidir. Örneklem metodu olarak basit tesadüfi örneklem metodu seçilmiştir. Araştırma grubunda yer alan bireylere “Değişime Hazır Olma Ölçeği”, “Bilişsel Esneklik Envanteri”, “Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği” uygulanacaktır. Alan yazında daha önce Değişime hazır olma ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkiyi inceleyen az sayıda araştırma mevcuttur ancak bilişsel esneklik değişkeninin de yer aldığı bu üç değişken arasındaki ilişkiyi inceleyen herhangi bir çalışma mevcut değildir bu bakımdan özgün bir değere sahiptir. Araştırmamızda, özel veya kamu sektöründe farklı alanlarda çalışan beyaz yakalıların değişime hazır olmaları ile psikolojik dayanıklılıkları arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını tespit ederek kurum içerisinde gerçekleşecek olan değişimlerin gerçekleşmesi muhtemel olan ekonomik, sosyal veya kültürel etkilerinin olacağı düşüncesinden yola çıkarak değişimin başarısızlıkla sonuçlanmasını önlemek için değişimin doğru yönetilmesi adına ne gibi bir yol izleneceği konusunda yol göstermesi hedeflenmektedir. Kişilerin bilişsel esneklikleri ile değişime hazır olma veya psikolojik dayanıklılıkları üzerinde herhangi bir etkisi mevcut ise bilişsel esnekliği geliştirecek ne gibi yöntemlerin veya yönlendirmelerin yapılacağı konusunda fikir verilmesi kurum içerisinde bu değişkenlerin etkisiyle yaşanabilecek maddi ve manevi zararların önlenmesi ve verimli bir çalışma hayatı, etkin bir yönetim hedeflenmektedir. Günümüzde özel veya kamu sektöründe yer alan kurumların ortaya çıkacak olan anlamlı ilişkilere göre etkin ve doğru yönetim için gerekli olan değişimlerin ve değişime hazır olma düzeylerinin doğru tekniklerle ve yerinde hamlelerle nasıl kullanılacağının belirlenerek kurumların maddi ve manevi daha az zararla karşılaşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma hayatında gittikçe önem kazanıp dikkat çeken kavramlar olan psikolojik dayanıklılığın, değişime hazır olmanın ve bilişsel esneklik düzeyinin de bu anlamlı ilişkilerin tespitlerinden yola çıkarak ülke ekonomisinde önem arz eden beşeri sermaye olan insan faktörünün zihinsel faaliyetlerinin ve psikolojik dayanıklılık düzeyinin iyileştirilmesi sayesinde oluşan farkındalıklarla ülkenin ekonomik, sosyal, kültürel olarak kalkınmasına katkı sağlayacağı varsayılmaktadır.

This study aimed to investigate the relationship between white-collar employees' readiness for change and their psychological resilience and cognitive well-being. It is thought that the study shows that employees' readiness for change, their psychological resilience and cognitive flexibility affect each other and that cognitive flexibility and psychological resilience have a significant effect on their readiness for change. The individuals who participated in our research consist of what we call white-collar workers. The number of people participating in the research group is 400 people. Simple random sampling method was chosen as the sampling method. Ready for Change Scale, Cognitive Flexibility Inventory, Brief Psychological Resilience Scale will be applied to the individuals in the research group. There are a few studies in the literature examining the relationship between readiness for change and psychological resilience, but there is no study examining the relationship between these three variables, including the cognitive flexibility variable, so it has a unique value. In our research, we determined whether there is any relationship between the readiness for change and the psychological resilience of white-collar workers working in different fields in the private or public sector, and based on the idea that the changes that will take place within the institution will have economic, social or cultural effects that are likely to occur, we determine the correctness of the change in order to prevent the change from ending in failure. It is aimed to provide guidance on what path to follow in terms of management. If there is any effect on people's cognitive flexibility, readiness for change or psychological resilience, it is aimed to give ideas on what methods or guidance can be given to improve cognitive flexibility, to prevent material and moral damages that may occur within the institution due to the effects of these variables, and to have a productive working life and effective management. Today, it is thought that determining how to use the changes required for effective and correct management and the level of readiness for change, with the right techniques and appropriate moves, according to the meaningful relationships that will emerge in institutions in the private or public sector, will contribute to the institutions facing less material and moral damage. Based on the determination of these meaningful relationships, psychological resilience, readiness for change and cognitive flexibility, which are concepts that are increasingly gaining importance and attracting attention in working life, are important in the country's economic, social and social life, with awareness arising from the improvement of the mental activities and psychological resilience level of the human factor, which is the human capital that is important in the country's economy. It is assumed that it will contribute to cultural development.
The relationship between cognitive flexibility, readiness for change and psychological resilience
Keywords: and Cognitive Flexibility; Attitudes; Bilişsel Esneklik; Değişime Hazır Olma; Endüstriyel yönetim; Executive ability; Executives; Industrial management; Psikolojik Dayanıklılık; Psychological Resilience; Readiness for Change; Tutumlar; Yöneticiler; Yöneticilik yeteneği