Resmi ve özel ilköğretim okulları öğretmenlerinin elektronik ortamda öğrenmeden (e-öğrenme) faydalanma ile ilgili görüşlerinin incelenmesi - Özbilgiç, Sibel (My University, 2004)
Küreselleşmenin gelişimi ile hızla değişen dünya üzerinde bir çok alanda yenilikler yaşanmaktadır. Bilgi toplumunun yayılmasında etkisi olan iletişim teknolojilerinin parçası olan bilgisayar ve bununla son yıllarda gelişen Internet, bilginin istenilen zamanda kullanılabilir olmasını sağlamaktadır. Gelişmiş ülkeler, bilgi toplumunun ayrılmaz parçası olan eğitime çok büyük önem vermektedirler. Bununla birlikte son yıllar içinde yaşanan gelişmelerin eğitim alanı içinde oluşmasını için bütünleştirici projeler ortaya çıkmaktadır. E-öğrenme kavramı eğitim alanında hızla yayılmaktadır. Sürekli gelişim ve yaşam boyu öğrenim kavramlarının bilgi toplumundaki oluşumu, hızlı ve sürekli bir öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte teknolojik gelişmelerin, öğrenimi kolaylaştırıcı araçlar geliştirmiş olması da elektronik ortamda öğrenmeyi oluşturmuştur. Çalışma boyunca e-öğrenme konusunda yapılan literatür taraması sonucu elde edilen bilgiler geniş bir bakış açısından verilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda öncelikli olarak küreselleşme, bilgi toplumu ve eğitim teknolojileri konularının içerdikleri temel unsurlar tanımlanmaya çalışılmıştır. Daha sonra e-öğrenme kavramının temel özellikleri, artı ve eksileri incelenmiş ve buna paralel olarak bilgisayar destekli eğitim ve uzaktan eğitim kavramlarıyla olan ilişkisi araştırılmıştır. Burada bilgisayar destekli eğitimin ve uzaktan eğitimin ilişkili olduğu ve Internet'in bir araç olarak kullanıldığı saptanılarak, öğretmenlerin bu konuda gelişime ihtiyaçları olduğu görülmüştür. Okullarda bilgisayarların yaygınlaşması ile birlikte e-öğrenme kavramının da yaygınlaşması konusu tartışılmıştır. Çalışmanın son bölümünü literatür ışığında gerçekleştirilen ampirik çalışma oluşturmaktadır. Bu çerçevede Şişli İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi ve özel ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin e-öğrenme konusundaki tutum ve görüşleri ile ilgili bilgilerin değerlendirmesine yönelik hazırlanan Elektronik Ortamda Öğrenme Anketi kullanılmıştır. Anket sonucu elde edilen bulgular yetişkin eğitimin yaygınlaştırılması açısından ele alınarak ilköğretim kurumlarına yönelik çeşitli öneriler dile getirilmeye çalışılmıştır.

The rapid change and globalization movement in the world causes changes in lot of areas. This causes well developed countries to change from industrial to information societies. People today have a great need in getting, developing, sharing and keeping information in order to adapt to these technological developments. The effects of computers and internet, parts of communication technologies widening of information society, make the access of information possible at any time and place. Developed countries give importance to education which cannot be separated from information societies. The new situation causes that new projects came out in the educational field. That's why e-learning starts to grow within the educational field. Lifelong learning which is becoming more important in the information society makes fast and continuing learning necessary. With the development of technological methods learning gets easier end the electronic learning process is supported. The aim of this study is to show the advantages and the disadvantages of e-learning system. Therefore, public and private primary schools teachers of Şişli/ İstanbul (a part of İstanbul's European side) were asked abut their attitudes concerning computers and Internet used in education. The results are analized from the point of view of an adult educator and several suggestions are given with regard to the use of e-learning systems in primary schools. The review of literature consists of the following themes: globalization, information technology and educational technology. These areas are related to education and information is tried to get with regard to its effects. Also, computer based technology and distance education technique were investigated. Nowadays internet gets more important within these areas, but there is a need to educate teachers towards these developments. Further, e-learning projects from Europe ad USA are taken as examples. Some studies about teachers attitudes towards computer technologies were investigated and attitudes, anxieties or use hindrances were assessed.
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Eğitim; Halk Eğitimi; İlköğretim; Öğretmenlerin mesleki eğitimi