Süreç iyileştirmede istatistiksel yöntemlerin kullanılması - Özuğur, Gönül (My University, 2001)
İşletmelerin geleceği açısından önemli bir yer teşkil eden süreç iyileştirme ile belirli bir grup girdiden, katma değeri daha yüksek çıktılar elde edilmeye çalışılmaktadır. Çıktıların elde edilmesi sırasında, kalitenin asıl amacı olan sürekli iyileştirmenin sağlanması için süreçlerin kontrol çizelgeleri denilen istatistiksel yöntemlerle incelenmesi gerekir. Çalışmanın amacı; süreçlerdeki sürekli iyileştirmeyi sağlamanın şirketlere sağlayacağı faydalardan dolayı, iyileştirmede kullanılan istatistiksel yöntemleri açıklamak ve bir şirketteki uygulamasını göstermektir. Tezin birinci bölümünde, süreç ve süreç iyileştirme yöntemlerinin tanımlarına ve özelliklerine yer verilmiştir. Bunun için ikincil kaynak taraması yapılmıştır. Yapılan araştırmayla süreç bileşenleri tanımlanmış,özellikleri ortaya konmuş, alt süreçlere ayrılmıştır. Kaizen'den yola çıkarak sürekli iyileştirmenin her alanda gereksinimi vurgulanmış ve Kaizen'in temelini oluşturan Deming döngüsüne değinilmiştir. Süreç iyileştirme çalışmalarına metodolojik olarak yaklaşım açıklanmıştır. Süreç iyileştirme yöntemleri olan kontrol tabloları, histogramlar, pareto diyagramları, sebep-sonuç diyagramları, serpme diyagramları, iş grafikleri ve kontrol çizelgeleri tanımlarına yer verilmiştir. Süreç iyileştirmede kullanılan istatistiksel yöntem olan kontrol çizelgeleri ikinci bölüm boyunca detaylı olarak incelenmiştir. Kontrol çizelgelerinin kullanımı için gerekli istatistiksel bilgiler aktarılmış ve çizelgeler kullanım amaçlarına göre , R, çizelgeleri niceliksel; p, np, c ve u çizelgeleri niteliksel olarak gruplandırılmıştır. İkinci bölümdeki literatür araştırmasıyla, üçüncü bölümdeki keşifsel örnek uygulamanın teorik alt yapısı oluşturulmuştur. Beyaz eşya üreten bir şirketin motor-pompa işletmesinde gerçekleştirilen uygulama, tezin üçüncü bölümde anlatılmıştır ve şirketin ismi, çalışma boyunca XYZ şirketi olarak adlandırılmıştır. Bu bölümde, ikinci bölümde anlatılan kontrol çizelgeleri yöntemlerinin XYZ şirketindeki uygulanışı aktarılıp uygulamaya eleştirisel bir gözle yaklaşılmıştır.

Improving company processes takes an important role for companies can be attained from existing data inputs to lead to formulate better processes for better outputs. To maximize the quality of the products, the processes must be defined by Statistical Process Controle Methods (SPCM). By analizing an implimentation of this SPCM we will be able to understand how the companies achieve higher quality through improving processes. The main purpose of this thesis is to explain the Statistical Process Controle Methods and to show them as a case study. In the first part; the definition and the features of the process and the process improvement methods are explained. To have a perspective on this, different information resourses are studied and examined. The necessity of the SPCM defined in Kaizen theories wich are based on Deming Processes has been explained in this part, as well as. Additionaly,. the scientific approach and the methodology on statistical process control are explanied. The SPCM such as control tables, histograms, pareto diagrams, cause-affect diagrams, grapics, and control charts are explained. The more detailed examination of the statistical methods is given in the control charts. Control charts are described in the second part of the thesis. In addition, some statistical information of the case is explained and control charts are grouped. According to these groups; , R, and charts belong to quantity control chart groups, and p, np, c, and u charts belong to the quality control charts. The literature research was a theoretical base for the study, explained in the thirth part. The process, which materialized in the engine-pump department of a white-good company named XYZ, is explained in the third section of the thesis. In this real environment we have defined the inputs and calculated the outputs of all parameters, which are mentioned in the second section to formulate success factors for Improved Processes.
Keywords: İSTATİSTİK; Süreç; ÜRETİM YÖNETİMİ