5510 sayılı kanunda sosyal sigortaların kişi bakımından kapsamı - Yücel, Ramazan (My University, 2017)
5510 SAYILI KANUNDA SOSYAL SİGORTALARIN KİŞİ BAKIMINDAN KAPSAMI Türk sosyal güvenlik sistemine yöneltilen eleştiriler ve değişim talepleri 2000’li yıllarda karşılık bulmuş ve 2006 yılında çıkartılmaya başlayan kanun ve ikincil düzenlemeler ile sosyal güvenlik sisteminde köklü bir reforma gidilmiştir. Bu kapsamda sosyal güvenlik sisteminde “tek çatı” ve “tek kanun” modeli esas alınarak, mevzuat ve kurum farklılıklarına son vermeye yönelik düzenlemelere yapılmıştır. Böylelikle, mevzuatın atıflarla karmaşıklaşmış yapısı sadeleştirilerek, kimlerin hangi kapsamda sigorta hak ve yükümlülüklerinden yararlanabileceği sistematik olarak açıklanmıştır.Bu çalışmada da sosyal güvenlik reformunun temel kanunlarından olan 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler ile sosyal sigortala sisteminin kişi bakımında kapsamı ortaya konulmaya çalışılmıştır.

IN THE LAW OF 5510 SCOPE IN TERMS OF PERSONS OF SOCİAL SECURİTY The criticisms and demands for change in the Turkish social security system were met in 2000s, and a radical reformation was made in the social security system with the laws and secondary regulations that started to be released in 2006. In this context, regulatory measures have been taken to end the differences between the legislation and the institution on the basis of one roof and one law model in the social security system. Thus, by simplifying the complicated structure of the legislation by reference, it is systematically explained to what extent people can benefit from their insurance rights and obligations. In this study, the scope of coverage of the social security system in the care of the social security system has been tried to be revealed by the amendments made in the Law No. 5510 which is the basic law of social security reform and related legislation.
Keywords: Hukuk ve mevzuat; Sosyak güvenlik; Sosyal sigortalar; Türkiye