Dış kök rezorpsiyon restorasyonunun biyomekanik stresler altında değerlendirilmesi - Çelebi, Şevval (My University, 2025)
Amaç : Kök rezorpsiyonu, dişlerin yapısal bütünlüğünü zayıflatan ve tedavisi zorlayıcı bir endodontik patolojidir. Bu çalışmada, dış kök rezorpsiyonunun restorasyonunda kullanılan çeşitli dolum ve tamir materyallerinin biyomekanik etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Farklı materyallerin köklerin stres direncini artırma kapasiteleri incelenmiş, çalışmamızda kullanılan materyallerin restorasyon süreçlerinde sağladığı biyomekanik destek etkinliği analiz edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, mandibular premolar dişlerde dış kök rezorpsiyonuna bağlı oluşan stres dağılımı Sonlu Elemanlar Analizi (SEA) ile incelenmiştir. Apikal ve orta seviye rezorpsiyon içeren sekiz model, Mineral Trioksit Agregat (MTA), Biodentine ve bu materyallerin gutta-perka ile kombinasyonlarıyla restore edilmiştir. Modeller, dikey ve oblik streslere maruz bırakılarak biyomekanik dayanıklılıkları değerlendirilmiştir. Diş modelleri ve destek dokular, ANSYS Spaceclaim ile tasarlandıktan sonra ANSYS Workbench kullanılarak analiz için hazırlanmıştır. Sonlu elemanlar çözümleri ise LS-DYNA ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kanalın tamamen Biodentine veya MTA ile obturasyonu, stres seviyelerini belirgin biçimde düşürmüş; Biodentine materyali göreceli bir üstünlük göstermiştir. Gutta-perka ile yapılan hibrit restorasyonlar, özellikle oblik yüklemeler altında yüksek stres konsantrasyonları oluşturmuştur. Sonuç: MTA ve Biodentine, dış kök rezorpsiyonu bulunan dişlerde biyomekanik kuvvetlere karşı direnci artırmada etkili materyaller olarak saptanmıştır. Ancak, gutta-perka ile kombinasyonları direnci olumsuz yönde etkilemiştir. Bu bulgular , rezorpsiyon tespit edilen dişlerin restorasyonunda materyal seçiminin önemini vurgulamaktadır.

Objective: External root resorption is a challenging endodontic pathology that weakens tooth structure. This study aims to evaluate the biomechanical effectiveness of various filling and repair materials used in external root resorption restoration. The capacity of these materials to enhance stress resistance in roots was analyzed, comparing their biomechanical support in restoration processes. Materials and Methods: The stress distribution in mandibular premolar teeth with external root resorption was analyzed using Finite Element Analysis . Eight models with apical and mid-level resorption were restored with Mineral Trioxide Aggregate (MTA), Biodentine, and combinations of these materials with gutta-percha. Models were subjected to vertical and oblique stresses, and their biomechanical durability was assessed. Tooth models and supporting tissues were designed using ANSYS Spaceclaim and analyzed with ANSYS Workbench. Finite element solutions were computed with LS-DYNA. Results: Complete obturation with Biodentine or MTA reduced stress levels significantly, with Biodentine showing superior performance. Hybrid restorations with gutta-percha, particularly under oblique loads, led to high stress concentrations. Conclusion: MTA and Biodentine are effective in enhancing resistance to biomechanical forces in teeth with external root resorption. However, gutta-percha combinations negatively affected resistance. These findings highlight the importance of material selection for restoring teeth with resorption.
Evaluation of restoration external root resorption under biomechanical stress
Keywords: biomechanic; bioseramics; biyomekanik; biyoseramik; Dış rezorpsiyon; Endodonti; Endodontics; External resorption; finite element analysis; MTA; sonlu elemanlar analizi