İLK VE ORTA ÇAĞ’DA YERLEŞİM YERLERİ ARASINDAKİ YOLLARIN YAPIMI VE BAKIMI: GENEL BİR KARŞILAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Tarih boyunca yerleşim yerleri arasında ulaşım, taşıma ve haberleşme imkânı sağlayan yolların yapımı ve bakımı, yerleşim bölgeleri içindekilere nispetle daha farklı bir organizasyon ve çaba gerektirmiştir. Bu çalışma, söz konusu çaba ve teşkilatlanmanın farklı dönem ve coğrafyalardaki tezahürlerini genel anlamda derlemeyi ve bu konuda ortak dinamiklerin olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. İlgili dönem boyunca farklı şekillerde oluşmuş veya inşa edilmiş yol ve güzergâhlar değerlendirilmiş ve bunların farklı amaçlarla seyahat edenlerin kullanımına nasıl sunulduğu ele alınmıştır. Yolların yapımı ve bakımı hususunda hem devletlerin hem de farklı paydaşların girişimleri olduğu görülmüş ve bunların büyük ölçüde coğrafi ve iklimsel şartlar, toplumsal ve vergisel düzenekler ve menfaatler tarafından şekillendirildiği teyit edilmiştir. Yol üzerindeki tesislerle ilgili değerlendirmeler ayrı bir makalede ele alınmıştır

Throughout history, the construction and maintenance of the roads, the conduits of travel, communication, and transportation, between towns have required a different type of organization and effort than required for those within towns. This study attempts to reconcile in a general manner the different manifestations of such organizations and efforts seen in different periods and geographies, and to determine whether there are common dynamics. We have evaluated the different types of roads, whether natural or constructed, and how these were put into service of travellers on the road for different purposes. It has been observed that both the states and other stakeholders have invested in building and maintaining roads and that these efforts depended essentially on the geographical and climatic conditions, as well as social and tax related orders and benefits. The facilities on the roads have been evaluated in another article.
CONSTRUCTION AND MAINTENANCE OF ROADS BETWEEN TOWNS IN THE ANCIENT AND MIDDLE AGES: A GENERAL COMPARISON