Epilepsi tanılı hastalarda parasomni sıklığı ve etkileyen faktörler - Güçlü Altun, İlknur (My University, 2023)
Amaç: Epilepsi ve parasomni birlikteliğini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Epilepsi polikliniğinden en az iki yıldır düzenli takip edilen hastalar ve sağlıklı kontrol grubu yüz yüze görüşme ile değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri kaydedilmiştir. Hasta ve sağlıklı kontrol grubuna Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Epworth Uykululuk Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Huzursuz Bacaklar Sendromu Tanı Kriterleri Anketi, Uykusuzluk Şiddeti Anketi, REM Uyku Davranış Bozukluğu Anketi, STOP-BANG Anketi uygulanmıştır. Ayrıca parasomni ve uykudaki diğer paroksismal olayların varlığını ve sıklığını içeren sorulardan oluşan form ile parasomni değerlendirmesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 153 hasta ve 133 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hasta/ kontrol gruplarında 91/ 85 i kadın, 62/ 48 i erkek; yaş ortalamaları 32,29±11,04/ 35,41±9,83’dü. Hastalık süresi ortalama 12,4±9,95 yıl, nöbet sıklığı ortalama 5,19±10,3 yıl olarak bulundu. Hastaların 64’ü fokal, 89’u jeneralize epilepsi ile takipliydi. Hastaların 79’u uykuda nöbet bildirdi. Çalışmada epilepsi hastalarında gündüz aşırı uykululuk, depresyon ve anksiyete kontrol grubuna göre fazla saptandı. Hastalarda REM uyku davranış bozukluğu ve OUAS riski kontrol grubuna göre yüksekti. Hastalarda patlayan baş sendromu, uyku ile ilişkili halusinasyon, konfuzyonel uyanma, uyku paralizisi uykuda yeme bozukluğu yaşamın bir döneminde kontrol grubuna göre fazla bulundu. Uykuda konuşma benzer şekilde hastalarda daha sıktı. Sonuç: Epilepsi tanılı hastalarda tüm yaşamları boyunca bazı parasomnilerin sağlıklı popülasyona göre daha sık olduğu saptandı.

Objective: Aim to assess coexistence of epilepsy and parasomnia. Material and Methods: Patients who were followed up regularly in the epilepsy outpatient clinic for at least two years and the healthy control group were evaluated through face-to-face interviews. Demographic characteristics of the patients recorded. Pittsburgh Sleep Quality Index, Epworth Sleepiness Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Questionnaires; Restless Legs Syndrome Diagnostic Criteria, Insomnia Severity, REM Sleep Behavior Disorder, STOP-BANG were applied to the patient and healthy control group. Parasomnia assessed by questions including the presence and frequency of parasomnia and other paroxysmal events. Results: 153 patients and 133 healthy control groups were included in the study. Patient/ control groups were 91/ 85 female and 62/ 48 male, mean age was 32.29±11.04/ 35.41±9.83 years. The mean duration of the disease was 12.4±9.95 years, and the mean seizure frequency was 5.19±10.3 years. 64 of the patients were followed up with focal epilepsy and 89 with generalized epilepsy. 79 of the patients reported seizures during sleep. Excessive daytime sleepiness, depression and anxiety were found to be higher in patients group. The risk of REM sleep behavior disorder and OUAS was higher in the patients group. Exploding head syndrome, sleep-related hallucinations, confusional awakening, sleep paralysis, sleep eating disorder were found to be higher in patients. Sleep talking was similarly more frequent in patients. Conclusion: Some parasomnias are more common in whole life’s of the patients with epilepsy than in in the healthy population.
The frequency of parasomnia and affecting factors in patients with epilepsy
Keywords: Epilepsi; Epilepsy; Parasomni Epilepsy; Parasomnia; Sleep disorders; Uyku bozuklukları