Main problems that foreign investors in Turkey encounter and possible solutions recommended for these problems from their viewpoint - Ok, S. Tuluğ (My University, 1999)
Dünyadaki toplam Doğrudan Yabancı Sermaye (FDI) akışı son on yılda büyük bir artış göstererek yıllık $350 milyar civarında bir meblağa ulaşmıştır. Türkiye'nin bu alandaki performansı çok altında olmuştur. İzin verilen yabancı sermaye miktarı yılda ortalama $1.3 milyar, fiili olarak giriş yapan yabancı sermaye miktarı ise yılda ortalama $610 milyon civarında gerçekleşmiştir. Bu doktora tezinin amacı konuyla birinci derecede ilgili kişilerle direkt temas kurarak bu yetersiz performansın altında yatan nedenleri ortaya çıkartmak ve bu durumun düzeltilmesi için yollar aramaktır. Bu amaçla bir saha araştırması yapılmış ve Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin üst düzey yöneticilerinden birincil veriler toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen ilk sonuç, daha önceden belirlenmiş olan, yabancı yatırımcıların karşılaştıkları 13 sorunun kendi içlerinde benzer özellikler gösteren ve konu başlığına göre sınıflandırılabilen 4 ayrı gruba ayrılabilmesidir. Çıkarılan ikinci bir sonuç, deneklerin sorunları önem sırasına göre sıralarken tercihlerini çok açık ve net bir şekilde belli etmeleri ve 13 sorunun sıralamaları arasında bariz farklılıklar olmasıdır. Üçüncü bir sonuç, katılımcıların problemleri sıralama eğilimleri arasında belli bir parallelik ve benzerliğin olmasıdır. Bu araştırmadan çıkarılması gereken en önemli sonuç ise, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin en büyük ve en önemli sorunu olarak Ekonomik ve siyasi istikrarsızlığı göstermeleridir. Bu kesinlikle bir tesadüf değildir, zira katılımcıların çok büyük bir çoğunluğu siyasi istikrar ve güçlü, uzun ömürlü hükümetlerin çok ihtiyaç duyulan yapısal reformların gerçekleştirilebilmesi ve ekonomik istikrarın tesis edilebilmesi açısından elzem olduğunu, ancak bu şekilde yatırımcının güven duygusunun artacağını ve ülkemize yabancı sermaye girişinin daha üst noktalara çekilebileceğini belirtmektedirler.

The total volume of FDI going around the world has increased immensely over the last decade, amounting to an annual $350 billion. Turkey's performance in this field has been much below expectations. The average annual level of authorized FDI has been around $1.3 billion and the actual inflow has realized at around $610 million per year. The aim of this thesis is to discover what the underlying reasons for this under- achievement are and search for ways of improving it. For this purpose, a field research was carried out and primary data collected from top-executives of foreign-capital companies operating in Turkey. The first result obtained was that the pre-determined set of 13 main problems faced by foreign investors could be divided into 4 subgroups displaying similar characteristics and categorized according to problem topic. A second was that the respondents made their choices clear by establishing clear differences in their ranking of the problems. The third result obtained was that there was certain parallelity or association displayed between the ranking tendencies of the respondents. The biggest lesson to be extracted from this research, though, was that the most important problem seen by the foreign investors was Economical and political instability in our country. This was definitely not a coincidence since an overwhelming majority of the participants recommended the establishment of political stability and a strong government as the leeway to realizing the much-needed structural reforms and economical stabilization in Turkey, en route to attracting more foreign investment into our country.
Keywords: Yabancı Sermaye-Türkiye