Anonim Tevarih-i Al-i Osman (687-920/ 1288-1514) inceleme ve metin - İğci, Alper (My University, 2011)
Çalışmamızın konusunu, Edirne Yazma Eserler Kütüphanesi 1189/ 2091 numarada kayıtlı, Anonim Tevârih-i Âl-i Osman nüshasının inceleme ve metin kısmı oluşturmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in vefâtından sonra, muhtemelen bir okuyucu tarafından, bazı küçük ilaveler yapılarak devam ettirilen ve H. 920/ M. 1514 tarihinde bitirilen anonim kronik, II. Bayezid döneminde kaleme alınmıştır. Tevârih-i Âl-i Osman geleneği ile yazılan eser, niçin kaleme alındığına dair kısa bir giriş ve Osmanlıların atası olan Süleyman Şah’ın Anadolu’ya gelişi ile başlar. Daha sonra Ertuğrul Gazi’den itibaren kronolojik bir şekilde İstanbul’un fethine kadar devam eder. İstanbul’un fethi anlatıldıktan sonra Osmanlı tarihine ara verilerek İstanbul ve Ayasofya’ya ait efsanevî bilgiler anlatılmaya başlanır. İslam tarihinden de kısaca bahsedildikten sonra, eser tekrar Osmanlı tarihini anlatmaya kaldığı yerden devam eder. Kim tarafından yazıldığı ya da istinsah edildiği bilinmeyen bu kroniklerde, destanî ve efsanevî bilgilerin epeyce yer alması, bu tarz eserlerin değersiz oldukları düşüncesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak bu anonimlerin, baştan sona orijinal olmasalar bile kimi orijinal bilgileri ihtiva etmeleri ve yazıldıkları dönemin dil özelliklerini göstermeleri bakımından göz ardı edilmemeleri gerekmektedir.

The topic of this thesis is assessment and text translation of a copy of Anonim Tevârih-i Âl-i Osman which is registered at the Library of Written Works of Edirne with the registration number 1189/ 2091. The chronicle is first authored in the era of Bayezid II and after the death of Selim I possibly kept being authored by someone else by inserting little attachments and is finished at the date of 920 (AH) / 1514 (AD). The chronicle which is authored in the tradition of Tevâhir-i Âl-i Osman starts with a brief introduction on why it’s being written and Ottomans’ ancestor Süleyman Shah’s arrival to Anatolia. Afterwards, starting from Ertuğrul Gazi it chronologically reads until conquest of Istanbul. Following the conquest, legendaries concerning Hagia Sophia and İstanbul is seen in it and after shortly mentioning the history of Islam chronicle turns its face again to history of Ottomans, the main theme it was on before the conquest. Though it’s not known by whom these chronicles has been written or copied, huge containment of epic and legendary entries makes these sort of works to be thought as unworthy; but, since these works contain authentic information on Ottomans and show linguistic features of the era in which they were written makes these works valuable and puts them between main sources.
Keywords: Türk Tarihi; Yeniçağ