Türk bankacılık sisteminin verimlilik açısından değerlendirilmesi - Karadaş, Sadık (My University, 2006)
Bankacılık endüstrisi dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye’de finansal hizmet amacı için varolmaktadır. Finansal aracılık bankaların ilk hedefidir.Diğer taraftan tüm bankaların amacı, hayatta kalmak ve finansal piyasalarda güçlü olması için kar etmesidir. Bu çalışma Türk bankacılık sisteminin verimliliğini gösterir.Türk bankacılık endüstrisi politik ve ekonomik çevrelerce derin baskı altında tutulmaktadır.Ülkemizdeki ekonomik ve politik krizler bankaları finansal acıdan çok etkiledi.Piyasada ticari bankalar özel ve yatırım bankalarından daha fazladır,ve tüm finansal servis hizmetlerini yerine getirirler. Verimlilik,kullanılan teknikler,ölçme teknikleri ve istenilenler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.Bankacılık hizmetleri endüstri ve zirai sektörde olduğu gibi ölçülemez.Bankacılık hizmetleri müşteri isteğine bağlı farklı finansal hizmetler sunan bir olgudur.Buna rağmen, Camels reyting sistemi ve veri zarflama analizi teknikleri Türk bankacılık sektöründe kullanılır. Bu çalışma, Camels yaklaşımını kullanan Türk ticaret bankalarının çalışmalarını gösterir. Türk bankaları müşteri memnuniyeti için bankacılıktaki yenilikleri takip eder ve bunları gerçekleştir. Verimlilik,Türk bankalarının sektörde var olmaları ve varlığını sürdürmeleri içi ana hedeftir. Finansal yeniliklerden haberdar risk izleyen iyi eğitilmiş personel ve organize yönetim kurulu ile kaynaklarını yararlı kullanmak zorundadır.

The banking industry exists in Turkey in order to serve financial purposes as everywhere of the world.Financial intermediary is the first goal of the banking.On the other hand,all banks’s aim are to make more profit to survive and be powerfull in the financial markets. This paper demonstrates Turkish banking system in the view of productivity. The banking industry in Turkey has deep impact on politics and economics enviroments.Due to the economical and political crisis in our country effected banks much for financialy .İn the market exist commercial banks more than other private and investment,and they execute all financials services. Productivity is depends on various kind of factors,such as using technique, measurıng technique and demand.The banking activitities could not been measured as the other industrial and agriculturel sectors. Banking service is an effort offering different kind of financials instrumant depending on client’s request. Nevertheless, CAMELS rating system and data cover analyse technique are mostly used in Turkish banking sector. This paper shows samples of Turkish commercial banking’s productivity using CAMELS rating technique. Turkish banks follow innovation in banking sector and realize in Turkish financial market for clients satisfaction. Productivity is the main aim of the Turkish banks in order to exist banking industry and contınue to existance. They have to use their sources effectively by well educated stuffs and organized chamber of board which aware of all financials innovations,risk monitoring point of view.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Türkiye