Çeşitli ciltleme teknikleriyle ilgili uluslararası kalite standartları ve bu standartların kullanılabilirliğinin incelenmesi - Sağlam, Şengül (My University, 2009)
ÇEŞİTLİ CİLTLEME TEKNİKLERİYLE İLGİLİ ULUSLARARASI KALİTE STANDARTLARI VE BU STANDARTLARIN KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Matbaacılıkta kağıdın (baskı altı malzemesinin) baskı aşamasından sonra ihtiyaca göre kırma, katlama, formaların sırayla dikilmesi, kapağın yapılması, tutkallanıp kapağın takılması gibi işlemlerden geçirilerek tüketicinin kullanabileceği nihai şekline getirilmesi sanatına mücellit (ciltleme) denilmektedir. Ülkemizde ciltleme hususuna subjektif yaklaşım söz konusudur. Sektör içerisinde bazen üretici tarafından kaliteli olarak nitelendirilerek üretilmiş bir ürün, müşteri tarafından kabul edilememekte, hatta birden fazla üretici arasında bile çelişkiler yaşanmaktadır. Bu subjektifliğin ortadan kaldırılabilmesi için cilt işlemleri-nin uluslararası düzeyde geçerli standartlara uygun olması ve ürünün bu standartlara uygun olarak üretilmiş olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; kaliteli kitap yapımında ve üretiminde kullanılan ciltleme materyalleri ve üretim yöntemlerini belirleyen yöntemleri sağlamak, belirli parametreler kullanarak yayımcıların daha dayanıklı kitap üretmelerine teşvik etmek, özendirmek ve destek vermektir. Konu edilen teknik özellikler bu çalışmada üretim aşamalarının takibi içerisin-deki disipline uygun bir şekilde belirtilirken, bu aşamaların hangi standartları içermesi gerektiği dünya standartları kapsamında ve ülke şartlarına uygun olarak ele alınmıştır. Bunun için oluşturulmuş uluslararası kuruluşların normlarından istifade edilmiştir. Bu çalışmada standartların yanında standartlara uygun olarak yapılan ve yapılmayan cilt örnekleri incelenmiş, bu standartlara uyulmadığı takdirde karşılaşıla-bilecek problemler belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

INTERNATIONAL QUALITY STANDARDS ABOUT VARIOUS BINDING METHODS AND ANALYSIS OF USABILITY OF THESE METHODS In printing pleating, folding, stitching signatures, making cover, gluing cover according to need after printing process of paper (substrate) and the art of forming the book to the final shape for commercial use is called binding. There is a subjective approach to binding case in our country. A product which is considered of good quality by manufacturers among industry can be considered as a bad product by consumers. Besides there may even be some contradictions between manufacturers. In order to remove those subjectivities binding processes must comply with international standards and products must be manufactured with these standards. The goal of this study is to provide manufacturing methods, binding materials of qualified books and to promote and support binderies to manufacture stronger and durable products by using specific parameters. The technical specifications subject in this study are specified suitably to discipline of following manufacturing steps. Standards which are included in these steps are analysed according to conditions of country in scope of international standards. The norms of some international foundations which are organized for these standards are benefited. In this study alongside standards examples of standard and non-standard binding are analysed and the possible problems that can be encountered unless standards are complied are specified and some suggestions are given to those.
Keywords: Matbaa Eğitimi; Matbaa_Kalite; Standartlar