MTA-esaslı bir kök-kanal dolgu materyalinin radyo-opasitesinin dijital radyografi kullanılarak değerlendirilmesi - Gümrü, Birsay; Tarçın, Bilge; Erbay Türkaydın, Dilek; İriboz, Emre; Sazak Öveçoğlu, Hesna (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı son zamanlarda kullanıma giren mineral trioksit agregat (MTA) esaslı bir kök-kanal dolgu materyali olan MTA Fillapex’in radyo-opasitesinin dört farklı kök-kanal dolgu materyali ile dijital görüntüleme yöntemi kullanılarak karşılaştırılmasıdır. Yöntemler: Çalışmada kök-kanal dolgu maddesi olarak MTA Fillapex, Adseal, AH Plus, Endomethasone ve güta-perka kon kullanılmıştır. Her bir kök-kanal dolgu materyalinden hazırlanan disk şeklindeki standart numuneler ve alüminyum penetrometre fosfor plaka (size 4; 5.7x7.6 cm) üzerine konarak 70 kVp, 8 mA ve 0.2 sn ışınlama parametreleri ile dijital radyografileri elde edilmiştir. Obje-ışın mesafesi 30 cm olacak şekilde ayarlanmıştır. Test edilen materyallerin grilik değerleri sistemin kendi yazılımı ile dijital olarak ölçülmüş ve eşdeğer alüminyum kalınlığını bulmak amacıyla penetrometre ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Test edilen materyallerin radyo-opasite değerlerinin milimetre cinsinden alüminyum eşdeğerleri büyükten küçüğe doğru AH Plus (9.70), güta-perka (6.82), MTA Fillapex (5.30), Adseal (3.71) ve Endomethasone (3.67) şeklindedir. Kullanılan kanal dolgu materyallerinin ortalama radyografik dansite değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiş (p<0.005) olup en yüksek radyografik dansite değerine sahip olan kanal dolgu materyali AH Plus olmuştur. Sonuç: MTA Fillapex çalışmada test edilen kök-kanal dolgu materyalleri arasında radyo-opasite açısından üçüncü sıradadır. Çalışmada kullanılan tüm materyallerin radyo-opasite değerleri Uluslararası Standartlar Örgütü ve Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü/Amerikan Dişhekimleri Birliği tarafından tavsiye edilen minimum standart değerlerini karşılamıştır.
Keywords: Alüminyum penetrometre, dijital radyografi, radyo-opasite, kök-kanal dolgu materyali