Comprehensive solutions within the harmonization of the corporate taxation inthe European Union - Mavioğlu, Orhan Yavuz (My University, 2003)
This thesis study focuses on the corporate taxation reform preparations within the internal market of the EU. The author tries to determine the scope of corporate taxation and the current condition within the EU and its Member States. It focuses on the EU Commission activities regarding the subject and especially the solution approaches available. While inspecting the approaches, the author especially takes 'comprehensive solutions'; Home State Taxation, Common (Consolidated) Base, EU Company Income Tax and Single Compulsory Harmonized Tax Base, under magnifying glass and tries to eliminate by comparison, which one of these systems would be favored by EU in the near future. EU Commission papers, reports and the Commission's Conference on Company Taxation along with many articles, reports and books of the individuals and other related private, official or non-governmental institutions are used for this analysis. The thesis concludes that the corporate taxation reform is required within the EU and will be realized soon according to the Lisbon principles of the EU Council and also finger points the best comprehensive method available.

Bu tez çalışması AB nezdinde kurumlar vergisi alanında yürütülen reform hazırlıkları üzerinde durmaktadır. Yazar, kurumlar vergisi kavramının kapsamı üzerinde durmakta ve günümüzde mevcut AB ve AB üyesi ülkelerdeki kurumlar vergisi uygulamalarını incelemektedir. Bu amaçla AB Komisyonunun konuya ilişkin yapmış olduğu çalışmalar ele alınmakta ve özellikle mevcut çözüm önerileri üzerinde durulmaktadır. Çözüm önerileri incelemeye alındığında da özellikle geniş kapsamlı bir anlamda 'köktenci' olarak nitelenen: Merkez Ülke Vergilendirilmesi, Genel Bütünleştirilmiş Vergi Tabanı, AB Kurumlar Vergisi ve Tek Zorunlu Uyumlaştırılmış Vergi Tabanı sistemleri mercek altına alınarak bunlardan hangisinin AB tarafından yakın gelecekte tercih edilebileceği, karşılaştırmalı bir çalışma ile ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu analizlerin yapılmasında özel, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile bireylerin ortaya koydukları bir çok makale, rapor ve kitapların yanısıra, AB Komisyonunun hazırladığı çalışmalar, raporlar ve AB Komisyonunun Kurumlar Vergisi Konferansında sunulan belge ve alınan notlar kullanılmıştır. Sonuç olarak bu tez AB nezdinde bir kurumlar vergisi reformunun gerekliliğini ve bu reformların yakın gelecekte AB Konseyi Lizbon prensipleri ışığında gerçekleştirileceğini ortaya koymakta ve köktenci çözümler arasından en uygun olanına işaret etmektedir.
Keywords: Avrupa Birliği_Hukuk