Türk Dış politikası’nda Sivil toplum kuruluşlarının rolü : Türkiye Diyanet Vakfı örneği - Yıldız, Mesut (My University, 2021)
2. Dünya Savaşı sonrasında toplumlar ya da ülkeler uluslararası alanda yaşanan çatışma, savaş ve çeşitli doğal afetler başta olmak üzere kriz durumlarında çeşitli türde yardıma gereksinim duymaktadırlar. Son yıllarda bu gibi yardımlar daha çok kalkınma yardımı biçiminde sağlanırken ülkelerin dış politikalarında bir belirleyici olma yönünde önem kazanmıştır.Türkiye son on yılda sivil toplum kuruluşları aracılığı ile yaptığı dış yardımlar ile uluslararası alanda önemli bir yer edinmiştir. Bu yardımlar Türkiye’nin kamu diplomasisine ve yumuşak gücüne önemli katkılar yapmaktadır. Bu çalışma sivil toplum kuruluşlarının ve özelde Diyanet Vakfı’nın yapmış olduğu bu yardımların Türkiye’nin dış politikasına, kamu diplomasisine ve yumuşak gücüne ne gibi etkileri olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır.

After World War II, societies or countries need various kinds of assistance in crisis situations, especially in international conflict, war and various natural disasters. In recent years, while such aids are mostly provided in the form of development aid, it has gained importance in terms of being a determinant in the foreign policies of the countries.Turkey has gained an important place in the international arena with the foreign aid it has made through non-governmental organizations in the last ten years. These aids make significant contributions to Turkey's public diplomacy and soft power.This study aims to examine the effects of these aids made by non-governmental organizations and especially the Diyanet Foundation on Turkey's foreign policy, public diplomacy and soft power
Keywords: Dış ilişkiler; Dış Yardım; Foreign relations; Kamu Diplomasisi; NGO’s; Non-governmental organizations; Public Diplomacy; Sivil Toplum Kuruluşları; Sivil toplum örgütleri; Soft Power; Turkey; Turkish Foreign Policy; Turkiye DiyanetFoundation; Türk Dış Politikası; Türkiye; Türkiye Diyanet Vakfı; Yumuşak Güç Foreign Aid