Çok engelli çocukların annelerinin, çocuklarının gelişimlerine ilişkin görüşlerinin betimlenmesi - Bahçıvancıoğlu Yazıcı, Ayşenur (My University, 2009)
ÇOK ENGELLİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN, ÇOCUKLARININ GELİŞİMLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BETİMLENMESİ Bu araştırmanın amacı, çok engelli çocukların annelerinin, çocuklarının gelişimlerine ilişkin görüşlerinin betimlenmesidir. Araştırmaya, görme engelinin yanı sıra başka engelleri bulunan çok engelli çocuğa sahip 29 anne gönüllü olarak katılmıştır. Bu amaçla, nitel veri toplama tekniklerinden yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz metodu ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çok engelli çocukların doğum öncesi, doğum, bebeklik dönemi, şu anki gelişimleri, günlük rutinleri ve annelerinin beklentilerine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular, çeşitli önerilerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu önerilerden en önemlileri, görme engelinin yanı sıra başka engelleri bulunan çok engelli çocukların eğitim alabilecekleri okullara, eğitim verebilecek meslek elemanlarına ihtiyaç duyulması, hastanelerin yeni doğan ve göz servislerinde çalışan personelin konuya dair bilinçlendirilmesi ve görme engelinin yanı sıra başka engelleri bulunan çok engelli çocukların ailelerine destek amacıyla rehberlik hizmetleri verilmesi yönündedir. Anahtar Sözcükler: Çok engelli çocuk, yarı yapılandırılmış görüşme, betimsel analiz metodu

DESCRIPTION OF THE MOTHERS' VIEWS' ON THEIR MULTIPLE DISABLED CHILDRENS' DEVELOPMENTAL PROCESS The purpose of this research is describing the development process of multiple disability by their mothers. 29 mothers who have children with multiple disabilities attended to the research voluntarily. For this purpose, semi structured interview method was used as a qualitative data collection method. The data was analysed with descriptive analysis method. As a result of the research, findings about children’s prenatal period birth, infancy, present development, everyday’s routine and expectation of mothers were reported. The results of the research elicited various suggestions. The most important suggestion is to orient children with multiple disablities to the schools where they can be educated, to need professionals to educate children, to make people who works in newborn and eye services conscious of the subject and consulting families of children with mutiple disabilities. Key Words: Multiple disability, semi structured interview, descriptive analysis method
Keywords: Engelli Çocuklar; Zihin Engelliler; Zihinsel Gelişim, Çocuklarda