İstanbul'da spor merkezlerinde spor yönetici ve fitnes eğitmenlerinin yetkinliklerinin belirlenmesi - Yaprakoğlu, Berrak (My University, 2009)
İSTANBUL'DA SPOR MERKEZLERİNDE SPOR YÖNETİCİ VE FİTNES EĞİTMENLERİNİN YETKİNLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Her yönetim alanında yöneticilerle ilgili yetkinlikler farklılık gösterebilmektedir. Spor yöneticilerinde ve fitnes eğitmenlerinde hizmet sektörünün belirli alanlarında olduğu gibi beşeri ilişkilerle ilgili yetenekler ön plana çıkmaktadır. Spor yöneticileri çalışanları motive edebilmek için iletişime önem vermeli ve onlarla iyi iletişim halinde olmalıdır. Bu şekilde çalışanlardan kaynaklana çatışma gibi problemlerin önüne geçilmiş olacaktır. Bunun yanında yöneticilerde kulübün idaresi ile ilgili yönetsel bilgi ve yetenekler ön plana çıkmaktadır. Fitnes eğitmenleri için ise iletişim ve eğitim alanında teknik yeterlilikler önemlidir. Bu araştırmada Spor yöneticileri ve fitnes eğitmenlerinin yetkinlikleri araştırılmıştır. Bunun için İstanbul’daki spor kulüplerinde görev yapan spor yöneticileri ve fitnes eğitmenleri arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 100 kişiye anket uygulanarak sonuçlar SPSS 15 programında bilgisayara girilmiştir. Ankete katılanların demografik özelliklerinin frekans ve yüzde dağılımları bulunmuştur. Yetkinliğin alt ölçeklerinin ortalama ve standart hesaplamaları hesaplanmıştır. Hipotez testleri ve yetkinliklerle demografik değişkenler arasındaki anlamlılığı ortaya koymak için f testleri yapılmıştır. netici, fitnes eğitmeni, yetkinlik DETERMİNETİON OF SPORT MANEGER AND FİTNES TRAİNERS COMPETENCE İN SPORT CENTERS İN İSTANBUL

Managerial skills show variance in each field of administration. In sports managers and fitness instructors, as it is also the case for some specific areas of service sector, skills of human relations are prominent. Sports managers should pay attention to communication and be in good communication with the trainees in order to motivate them. Thus, problems stemming from the trainees such as clashes will be avoided. Besides, the managerial knowledge and skills of the managers regarding the administration of the sports club are also significant. For fitness instructors, technical competence in training and communication are important. In this study, competencies of sports managers and fitness instructors were researched. To this end, a survey was applied on 100 people chosen with random sampling technique among sports managers and fitness instructors working in the sports clubs in Istanbul and the data was entered to computer with SPSS 15 program. The frequency and the percentage of demographic characteristics of the people involved in the survey were determined. Mean and standard deviation values of lower competency levels were calculated. F tests were carried out for stating the correlation between hypothesis tests and competencies and demographic variables. Key Words: Manager, Fitness Instructor, Competence.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Öğretmenler, Spor; Spor_Yetkinlik