Türkiye’nin ekonomi politikası ve çalışma ilişkileri (1923 - 1938) - Koşar, Mehmet Arif (My University, 2010)
Bu çalışma, 1923-1938 yılları arasında Türkiye’de izlenen ekonomi politikası ve çalışma ilişkilerinin genel yönelimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. 1923-1929 yılları arasında ekonomi politikası özel sermayenin teşvik edilmesi ve desteklenmesi üzerine kurulmuştur. Çalışma ilişkilerine dair düzenlemeler, devlet kaynaklarıyla gelişen sermayenin önünde engel olmaması için ya yapılmamış ya da çok sınırlı kalmıştır. 1929 Dünya İktisadi Buhranıyla dünya genelinde uygulanan devletçi politikalar ülkemizde de uygulanmıştır. Sanayi planları, gümrük duvarlarının yükseltilmesi, ithalatın kontrol altına alınması vb. önlemlerle devletin ekonomideki ağırlığı arttırılmıştır. Çalışma ilişkilerine dair düzenlemeler sermaye gruplarının önünde engel olacağı ve sınıf mücadelesini körükleyeceği endişesiyle güdük kalmıştır. Türkiye’deki iktisadi politikalar ve çalışma ilişkileri dünya kapitalizmindeki değişimlere paralel olarak şekillendirilmiştir.

This study has been conducted to identify the general orientation of economic policy and labor relations in Turkey between the years 1923-1938. Between 1923-1929, the economic policy was built on encouraging and supporting private capital. Regulations concerning labor relations were not done or were very limited in an effort to abstain baffling developing capital by government sources. After 1929 World Economic Depression, the statist policies applied throughout the world was also applied in our country. The effect of the state on economy was improved by the measures,including Industrial plans, raising of the tariff wall, control of imports etc.. Regulations concerning labor relations were unfinished becuse of the anxiety about baffleing the capital groups and rising of the class struggle. Turkey’s economic policies and working relationships were shaped in parallel with the changes in world capitalism.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Ekonomi Politikası_Türkiye