Accounting for activity based management - Akşiray, Hande (My University, 2003)
Bu tezin amacı Faaliyete Dayalı Yönetim (FDY) 'in yapısını incelemek ve FDY kullanmanın muhtemel sonuçlarını ortaya koymaktır. Bu amaçları gerçekleştirmek için, faaliyete dayalı muhasebe hakkında geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Geleneksel maliyet muhasebesi yöntemlerindeki eksiklikler, FDY, FDY'in kullanışlılığı, FDY'in uygulanmaya konma aşamaları, uygulama sırasında kaçınılması gereken olası tehlikeler sunulmaktadır. FDY'i kullanmanın önemini göstermek amacıyla bir vaka çalışması yer almaktadır. Bu tez, FDY'i kullanmanın iş süreçleri ve maaliyetler hakkında daha doğru bilgi ürettiğini ortaya koymaktadır. Böylece FDY'in maliyetleri daha hassas belirlemeye ve iş süreçlerini ve maliyetleri daha iyi değerlendirmeye, bunların sürekli gelişimini sağlamaya imkan verdiğini açıklamaktadır. The purpose of this study is to describe the framework of Activity Based Management (ABM) and explain the possible outcomes and improvements to be derived from activity based accounting. In order to realize this purpose, an extensive literature survey about activity based accounting was conducted. The deficiencies of traditional cost accounting methods, ABM, usefulness of ABM, implementation process of ABM and pitfalls to be avoided are presented. A case study takes place in order to show the importance of ABM. The study shows that implementing ABM provides more accurate information on business process and costs. In order that, it explains that ABM also enables to better identify, evaluate and continuously improve the process and costs.
Keywords: Muhasebe; Yönetim Muhasebesi; Yönetim ve yardımcı hizmetler