Türkiye'de aile hekimliğinin geleceğine yönelik planlar - (:unkn) unknown (My University, 2005)
21.yüzyılın sağlık bakım sistemi, güvenli, bilimsel verilere dayanan bir sağlık hizmeti sunan, hastaların kişisel seçim, gereksinim ve değerlerine saygı duyan, zaman kaybı yaratmayan, niteliği kişisel özelliklerden dolayı değişmeyen bir hizmet sistemi olarak tanımlanmaktadır. Türk sağlık hizmeti sunum sistemi, bu özelliklere kavuşabilmek için bir yenilenme ve değişim süreci geçirmelidir. Sistem olmak, araştırma ve eğitim ile donanmış insan gücünün varlığını gerektirir. Birincil sağlık bakımının insan gücü olan aile hekimleri, yukarıda anılan bu değerleri uygulamaya koyabilecek bir yeterliğe sahip olmalıdır. Bu amaçlara ulaşabilmek için, aile hekimlerinin eylem planı, aynı değerleri paylaşan örgütlerin ve diğer partnerlerin katılımı ile, değişen sağlık sistemi çerçevesinde hastaların ve toplumun gereksinimlerini karşılamak üzere süreklilik göstermelidir. Pratiğe dayalı araştırmalar yapılmalı, birinci basamak sağlık hizmetlerinin özel, kamusal ve akademik kuruluşlarında verilmesi desteklenmeli, klinikçilere yaşam boyu öğrenme süreci içinde profesyonel gelişim imkanı sağlamalıdır. Bu yazının amacı, birincil sağlık bakımının iyileşmesi ve disiplinimizin gelişmesi için gereken planlamaları tartışmaktır.

The 21st century's health care system is defined as a system that provides safe, scientific data based health service, respectful to patient's individual preferences, needs and values, avoiding waste of time, and that does not vary in quality because of personal characteristics. The Turkish health care system must undergo an innovation and transformation period to cover these identities. Being a system implicates the existence of manpower illuminated with education and research. Family physicians who are the manpowers of primary health care must have the competency to put in practice the previously defined values. In order to reach these objectives, the activity plan of family physi¬cians, with the participation of organizations and other partners that share similar values should continue to meet the needs of patients and society in a changing health care environment, provide practice based research, promote the delivery of primary health care services both in private, governmental and academic health centers and provide professional development opportunities to clinicians with a lifelong learning method. The aim of this paper is to discuss the plans necessary to promote better primary health care services and to improve the family medicine discipline.
Plans for the future of family medicine in Turkey
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi İnformatik; Temel Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri