Hata Kültürü ve Etkileri Analizi (FMEA) ve Bir Uygulama - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: İstatistik proses kontrol yöntemlerinden olan HTEA(FMEA) çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. HTEA(FMEA) uygulaması, kendi konularında uzman, işletmenin farklı bölümlerinde ya da farklı projelerde görev alan çalışanlarının belirli kurallar dahilinde bir araya gelmeleri ve ekip çalışması bilinciyle yürütülür. Böylece tasarım, proses, bakım ve ya diğer üretim noktalarında ortaya çıkma olasılığı olan hataları önceden belirlemek, verimlilik artışı, yüksek kalite, yüksek müşteri memnuniyeti ve böylece maliyet masraflarında minimizasyon sağlayarak işletmelerin karlılığını arttırmak mümkün olabilmektedir. Yöntem, öncelikleri standartlaştırılmış tablolardan yaralanarak oluşturulan risk öncelik göstergesi(RÖG) belirler. RÖG değerleri en aza indirilene kadar çalışmaya devam edilir. RÖG katsayısının üç kriteri vardır. 1.Olasılık (hatanın frekansıdır),2. Şiddet(Hatanın ciddiyeti ve etkileridir),3. Fark edilebilirlik (Müşteriye ulaşmadan önce hatanın belirlenmesi işlemidir. Bu kriterlerin değeri l'den 10'a kadar olmak üzere sayısal olarak belirlenir. FMEA, bir ürünün dizayn aşamasında, diğeri ise proses aşamasında olmak üzere iki şekilde yapılır. FMEA, dizaynın her aşamasında,gelişiminde,üretim operasyonunda veya ürünün kullanımında uygulanabilir

Abstract:FMEA(Failure Mode and Effect Analysis) which is a statistical process control method can be applied in different sectors. FMEA application is run by bringing together key specialized and qualified company personel that are in different departments or projects. Therefore by this approach the application aims at taking necessary precautions by determining high probability faults in design, processs, high customer satisfaction, minimum cost and overall increased profitabilty. Priorities in the application is determined by Risk Priority İndicator(RPN) which is formed by using standardized tables. Application is run until RPN value falls below a certain level for all phases. There are three criterion of RÖG coefficiend,l-Probability= The frequency of the error. 2-Violence= The effect and seriousness of the error. 3- Perceptibleness= The determination of the error before it reaches to the customer. These criterion have numerical values from 1 to 10.
Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) and One Application