MONETARY, MACROPRUDENTIAL POLICIES AND HOUSING CYCLES: EXPLORING THE NEXUS IN TURKEY - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Finansal çevrimlerin iş çevrimleri üzerindeki aynı yönde olan etkisi göz önüne alındığında, geleneksel para politikası araçlarının, ihtiyati tedbirlerle birlikte konut dalgalanmaları gibi finansal çevrimlerin önlenmesinde kullanılıp kullanılamayacağının incelenmesi önemlidir. Ancak henüz konut değişkenleri ve para politikası-ihtiyati politikalar arasındaki bağa ilişkin yeterli ampirik bulgu bulunmamaktadır. Bu açıdan, Türkiye'deki son on yılda yaşanan konut fiyat ve yatırımlarındaki eş zamanlı artış şeklinde gözlemlenen konut piyasasına ilişkin gelişmeler, konut piyasası ve makro ekonomi arasındaki ilişkinin araştırılmasını daha değerli kılıyor. Yukarıdaki bilgiler ışığında, bu çalışmada Bayesyen yöntemler kullanılarak, Türkiye için 2010-2014 dönemlerini kapsayan bir yeni Keynesyen DSGE modeli tahmin edilmiştir. Çalışmada toplam fiyat istikrarını sağlamak için kullanılan para politikası rejimlerinin ikincil bir sonuç olarak konut piyasalarının istikrarını sağlayacağına ilişkin görüş gözlenmemiştir. Ayrıca, halihazırdaki para politikasının ve makro ihtiyati tedbirlerin ileride oluşabilecek konut balonlarının önlemesinde yetersiz olduğu görülmüştür. Varyans ve şok dekompozisyon analizleri, reel konut fiyatları ve konut yatırımlarının döngülerini belirlemede talep ve arz şoklarının önemli bir yer tuttuğunu, buna karşın para politikası ve enflasyon hedeflemesi şoklarının konut değişkenlerindeki dalgalanmaları etkilemediğini göstermiştir

Given the pro-cyclicality of the financial cycles on the business cycles, it is of importance to analyze whether the use of the traditional monetary policy instruments along with the prudential responsibilities result in the prevention of unsustainable financial cycles e.g., housing cycles. Still, there is not enough empirical evidence regarding the exploration of the nexus between housing variables and monetary - macroprudential policy rules. Observing the developments in housing market in Turkey, that is, the simultaneous increase in both house prices and residential investments in the last decade, the nexus between housing market and macro economy deserves a further investigation. Accordingly, a new Keynesian DSGE model is estimated with Turkish data for a period 2010-2014 using Bayesian techniques in this study. Results reveal that arguments for a monetary policy regime that produces aggregate price stability will, as a byproduct, tend to promote stability of housing markets don't fully hold in the estimation. It can also be stated that the monetary policy rules with existing prudential policy instruments may not result in prevention of further housing "bubbles". The variance-shock decomposition analyses show that demand and supply shocks dramatically determine the cycles of the real housing prices and residential investment whereas the monetary policy shocks and shocks in central bank's inflation target do not explain the volatility of the housing variables.
PARA POLİTİKASI, MAKRO İHTİYATİ POLİTİKALAR VE KONUT DÖNGÜLERİ: TÜRKİYE İÇİN İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Keywords: İktisat; İşletme