Müzik Öğretmenlerinin Sosyotropik ve Otonomik Kişilik Özellikleri ile Depresyon Düzeyleri Üzerine İlişkisel Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Yapılan araştırma müzik öğretmenlerinin Sosyotropi-Otonomi kişilik özellikleri ile depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın genel amacı kapsamında, bu iki kişilik özelliği ve depresif belirtilerin bazı demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul’da 2006–2007 eğitim öğretim yılında özel ve devlet okullarında görev yapan toplam 40 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılanların %67.5’ini bayan, %32.5’ini ise erkek öğretmenler oluşturmaktadır. Öğretmenlerin %55’ini çoğunlukla 36–45 yaş arasındaki öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmadaki veriler, araştırmacının hazırladığı “Kişisel bilgi formu” ile Beck ve arkadaşlarının 1983 yılında geliştirdiği “Sosyotropi-Otonomi Ölçeği” ile gene Beck ve arkadaşlarının 1961 yılında depresif belirtileri değerlendirmek amacı ile geliştirdiği “Beck Depresyon Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, “Kruskal Wallis-H” ve “Mann Whitney U” testleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bazı demografik özelliklerle genel ölçek puanlarları arasında istatistiksel olarak bazı anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<.05). Verilerin istatistiksel çözümlemeleri, SPSS paket programının 13.0 versiyonu ile sınanmıştır.

We have done this research to define the Sociotropy/Autonomy personality characteristics and depression factors of music teachers. We have questioned the personality characteristics and depression levels if they differ or not in terms of some demographic variables in the scope of general objectives of the research. The working group of the research consists of 40 music teachers working in İstanbul. Of the participants chosen %67.5 are females, %32.5 are males. The participants’ %55 are between the ages of 36-45. The data has been gathered by using “Identity Form”, the Sociotropy/Autonomy (1983) and the Depression inventory (1961) which Beck and his friends developed. The research data has been analyzed with the tests of “t”, “Kruskal W.H” and “Mann W.U”. In parallel with the findings, it has been statistically determined that there are significant differences between some of the demographic features and general scale points (p<.05). The statistical analysis of data has been verified with SPSS 13.0.
A Relation Analysis on the Levels of Music Teacher' Sociotropic and Autonomic Personality Characteristics with Depression
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji