Medya planlaması ve reklam etkinliğinin doğrusal programlama ile ölçümü - Öztürkcan, Buket (My University, 2003)
Günümüzde isabetli pazarlama hedefleri reklamın tüketici tarafından algılanması için yeterli olmamaktadır. Tüketiciye etkin şekilde ulaşılabilmesi için reklam mesajının doğru yerde ve doğru zamanda yayınlanması gerekmektedir. Reklam etkinliği çeşitli medya seçenekleri arasında en isabetli seçimi yaparak en geniş kitleye en uygun maliyetle ulaşmayı hedefler. Yanlış hedef kitleye yönelik veya yanlış medyada yer alan reklam için harcanan bütçe boşa harcanmış demektir. Bu tezin amacı kısıtlı bir reklam bütçesi ile reklam etkinliğinin en iyi şekilde sağlanabilmesi ve minimum maliyetle maksimum tüketiciye ulaşılması için yapılması gereken çalışmaları araştırmaktır. Reklam etkinliğinin araştırılması üzerine hazırlanan bu tezin ilk bölümünde medya planı ile ilgili tanımlara ve kavramlara yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde reklam etkinliğinin ölçülmesinde kullanılacak yöntemin belirlenmesi ve bu yöntemin uygulama safhaları üzerinde durulacaktır. Tezin üçüncü bölümünde kişisel bir bakım ürünü için reklam etkinliği doğrusal programlama modeli kurularak araştırılacaktır. In our time appropriate marketing targets is not enough for customer's percieving the advertisement. It is very important to publish the advertisement in the true time and suitable place for reaching the consumers efficiently. The target of the advertisement's effectiveness is reaching the extensive society with the most suitable cost by making the suitable choice between the alternatives of the media. Spending money for wrong targeted society and wrong advertisement for media means unnecessary using budget. This thesis investigates that making the best productivity of the advertisement with limited budget and working to hold the maximum consumers with minimum cost. In the first part of this thesis, the target is examing the productivity of advertisement and explaning the media plans, consepts and definitions. In the second part of this thesis, the aim is finding the methods of considering the advertisement productivity and methods for steps of practing. In the third part of this thesis, productivity of the advertisement will be examined for individual care product by using Linear Programing method.
Keywords: Ekonometri; Gazetecilik; Genel Konular; Reklam