Psikolojik savaşın görsel medyada uygulanması - Kınacı, Selim (My University, 2005)
Psikolojik savaş genel anlamda, hem savaş hem de barış döneminde, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını değiştirmek amacıyla bilginin kullanılması olarak tanımlanmaktadır Psikolojik savaşın birinci adımı, düşmanını ve kendisini iyi tanımaktır. İkinci adımı, baskı ve ikna yöntemlerini ustaca kullanarak karşı tarafta psikolojik çöküntü uyandırmaktır. Psikolojik savaş, saldırı ve savunma silahı olarak bazen de propaganda ve halkla ilişkiler yöntemlerini kullanabilmektedir. Temelde masumiyet ifade etmesi gereken Halkla ilişkiler ve Propaganda artık kullanım amacı dışına çıkarılarak bazen etkili bir savaş silahı, bazen de kullanan insanların elinde bir sosyal yaklaşım tarzı olmaktan çok, bir sosyal felaketin kaynağı olmakta ve tam anlamıyla bir beyin yıkama metodu olarak kullanılmaktadır. Psikolojik savaş yapılırken medyanın gücünden yararlanılmakta; bu da kitle iletişim araçlarıyla yapılmaktadır. Medyanın yadsınamaz gücü karşısında ikinci bir gerçek ortaya çıkmaktadır. O da kitle iletişim araçlarının yayın hassasiyeti içinde olması gereken, bütün insanlığın ortak düşmanı terör haberlerine yaklaşım farklılığı önemli bir yol ayırımıdır. Kitlelerin oluşmasında kitle iletişim araçlarının önemli etkisi bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları tarafından kitlesel olarak üretilen mesajlar, yine kitlelerin tüketimine sunulmaktadır. Bu savaş yöntemi, insanlık tarihi kadar eski olmasına karşın özellikle I. ve II Dünya savaşı,Vietnam savaşı, yakın tarih itibariyle de Körfez savaşlarında kullanılmıştır. Selim KINACI 2005, İstanbul

Psychological warfare, in general, is defining as using of information to influence and change the peoples' feelings, behaviours and ideas both in war and peace. The first step of it, is to know self and the enemy. Next step is using of persuasion and pressure methods skilfully in order to fall down the enemy psychologically. Psychological warfare can sometimes use public relations and propaganda activities as defence and attack arm. Basically, PR (public relations) and propaganda have to mean innocence, but because of the way of using of them they can be had a different meaning. Sometimes, in the hands of the user people, PR and propaganda can be the source of a disaster and used properly as a brainwashing method instead of being more social approaching way. While in psychological warfare, it's utilizing the medias' power through the mass media. Despite the media's deniable power, a second reality comes out. Because of its social responsibility the media has to be careful concerning the news on terrorist attacks and the terrorism. Media has to behave the terrorist attacks and the terrorism regarding them the common enemy of human being and that is also an important turning point. The mass media has a great effect on creating the public opinion. The mass media's messages, totally, are presenting to the public. In spite of psychological warfare is as old as humanity, it was particularly used during World War I and II, Vietnam War and recently in Gulf War I and II.
Keywords: Görsel Medya; Kitle İletişim Araçları; Psikolojik Savaş