Cumhuri̇yeti̇n 100. Yılında sürdürülebi̇li̇rli̇k ve hukuk sempozyumu - ZEYBEK CEBECİ, EBRU; BULUT, ALİ; BOYAR, OYA; SARIBEYOĞLU SKALAR, MELTEM; GEDİK, GÜLŞEN; ÖZGENÇ, AYHAN SELÇUK (My University, 2023)
Sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesi noktasında devletlerin, kurumların, bireylerin ayrı ayrı sorumlulukları bulunmaktadır. Üniversiteler, sürdürülebilirlik konusunda toplumda bilgi ve bilinç oluşturma, yeni nesillere bu değerleri aşılama ve toplumda sürdürülebilir gelişmeyi teşvik etme konusunda önemli bir role sahiptir. Sürdürülebilirlik, en yalın anlatımla günümüz ihtiyaçlarını karşılarken gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları bulunan kapsamlı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın temelinde, kaynakların dengeli kullanımı, ekosistemin korunması ve toplumsal refahın sürdürülmesi yer almaktadır. Bir başka ifadeyle sürdürülebilirlik olgusu ile çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla insanlığın uzun vadeli refahı ve gezegenimizin korunması hedeflenmektedir. Hukuk ise, toplumda adaletin, eşitliğin sağlanması ve çevresel politikaların uygulanmasında temel rol oynaması bakımından sürdürülebilir kalkınma için önem arz etmektedir. Bu yönüyle hukukun üstünlüğü, sürdürülebilir bir geleceğin inşası için gerekli adil ve şeffaf bir yönetim anlayışının da garantisi niteliğindedir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren, bilimin ve akılcı düşüncenin rehberliğinde, birçok alanda reformlar yapılmış ve modern bir devletin temelleri atılmıştır. Bu başarıların devamlılığı için sürdürülebilirlik ve hukukun önemi ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilirlik ve hukukun kesişim noktasında geleceğimizi şekillendiren kritik konuların ele alındığı bu sempozyumun hem mevcut zorlukların üstesinden gelmemizde hem de daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizde bize yol göstereceğini umuyoruz.