Farklı dozlardaki alüminyum klorür’ün galleria mellonella (l.) (lepıdoptera: pyralıdae)’nın biyolojisine ve hemosit sayılarına etkileri - Yılmaz, Emine (My University, 2013)
FARKLI DOZLARDAKİ ALÜMİNYUM KLORÜR’ÜN Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE)’NIN BİYOLOJİSİNE VE HEMOSİT SAYILARINA ETKİLERİ Büyük balmumu güvesi, Galleria mellonella L. (Lepidoptera; Pyralidae)’nın yetiştirilmesi ve deneyler laboratuarda 27 ± 1 ºC sıcaklık, % 60 ± 5 nispi nem ve karanlık şartlarında yapıldı. G. mellonella besinine farklı dozlarda (100.000, 200.000 ve 300.000 ppm) alüminyum klorür eklendi. Farklı dozlardaki alüminyum klorür’ün G. mellonella'nın larval ve pupal gelişimine, larva ve pup ağırlığına, erginleşmesine, ergin ağırlığına, ergin eşey oranına, ergin ömür süresine, erginde morfolojik anormalliğe ve son evre larvada hemosit sayısına etkileri tespit edildi. Alüminyum klorür uygulamasına bağlı olarak G. mellonella’nın larval ve pupal gelişim sürelerinin ve ergin ömür uzunluğunun kısaldığı belirlendi. Larval, pupal ve ergin ağırlıklarının, gelişim oranlarının, eşey oranlarının, ergin morfolojisinin ve larval hemosit sayısının alüminyum klorür uygulamalarından etkilenmediği bulundu.

EFFECTS OF DIFFERENT DOSES OF ALUMINIUM CHLORIDE ON BIOLOGY AND HEMOCYTES OF Galleria mellonella (L.) (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) Experiments and cultivation of the greater wax moth, Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) were conducted in a laboratory at 27 ± 1°C, 60 ± 5% relative humidity and dark conditions. Different doses (100.000, 200.000 and 300.000 ppm) of aluminium chloride were added to the diet of G. mellonella. Effects of aluminium chloride on the development and weight of larvae and pupae and development, weight, sex ratio, longevity and morphology of adults and number of hemocyte of the last instar larvae were determined. Results showed that, due to the application of aluminium chloride, developmental duration of larvae and pupae, and adult longevity were decreased. We found that different doses of aluminium chloride did not have any effect on weight and development ratio of larvae, pupae and adults, sex ratio and morphology of adults and hemocyte of the last instar larvae. Aralık, 2013 Emine YILMAZ
Keywords: Bakteriler; Biyoloji; Deri Endüstrisi; Mellonella