Kardiak kist hidatik: BT ve MRG bulguları - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Kardiak hidatik kistler oldukça ender görülür (%0.5-2). Genellikle sağ ya da sol ventrikül yerleşimli ölüp interventriküler septumda intramyokardial yerleşim nadir görülür. Bu vaka sunumunda asemptomatik bir olguda kalpte interventriküler septumda, sol atrium ve sağ ventrikül içerisinde lokalize hidatik kistin bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) özellikleri gösterilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kırk sekiz yaşında bir erkek hastanın klinik şikâyetleri olmaksızın çekilen kontrol amaçlı akciğer ön-arka grafisinde her iki akciğerde çok sayıda nodüler lezyon saptandı. Radyolojik görüntüleme yöntemlerinin (ekokardiografi, BT, MRG) ardından yapılan hidatik seroloji ile kist hidatik tanısı doğrulandı. Bulgular: Hastanın BT ve ekokardiografi incelemelerinde kalpte en büyüğü interventriküler septumda lokalize, 5 cm çaplı, düzensiz konturlu, çok sayıda kistik oluşum saptandı. Ayrıca kardiak MRG incelemesi ile lezyonların MRG özellikleri belirlendi. Tartışma: BT ve MRG ile kardiak hidatik kistlerin anatomik lokalizasyonu ayrıntılı olarak değerlendirilebilmekte ve karakterizasyonları kolayca tanımlanabilmektedir. Her iki modaüte de cerrahi planlama ve hastaların takibinde oldukça yardımcıdır.

Cardiac Cyst Hydatid: CT and MRI Characteristics Objective: Cardiac hydatid cyst is a rare condition (0.5-2%). The cysts are located in the interventricular septum, left or right vetricular wall. In the present study, we report a case of cardiac hydatosis located in the interventricular septum, left atrium and right ventricle, discussing their computed tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI) characteristics. Materials and Methods: A 48-year-old male patient was admitted to our hospital with dyspnea, back pain and tiredness. In the chest X-ray multiple noduler lesions were detected in both lungs. After the CT and MRI examinations, diagnosis of hydatidosis was confirmed with serologic tests. Results: Echocardiography and CT revealed multiple round cyst-like structures with irregular contours with 5 cm maximum diameter that originated from the interventricular septum. Findings were confirmed with MRI. Conclusion: Computed tomograhy and magnetic resonance imaging depicts the exact anatomical location and characteristics of the lesions easily so they can help both for surgery planning and follow-up.
Cardiac cyst hydatid: CT and MRI characteristics
Keywords: Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme