Kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanmasında risk odaklı iç denetim ve bir araştırma - Çetin, Aysun Atagan (My University, 2016)
Kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanmasında risk odaklı iç denetim ve bir araştırma Bu çalışma, Risk Odaklı İç Denetimin, Kurumsal Sürdürülebilirliği sağlamadaki rolünü tespit etmeyi amaçlamaktadır. Önceki çalışmalarda, Kurumsal Sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik birçok faktörün etkisi incelenmiş, ancak iç denetimin ve Risk Odaklı İç Denetimin rolü henüz incelenmemiştir. Ayrıca çalışmanın değişkenleri olan Risk Odaklı İç Denetim, Çevresel Sürdürülebilirlik, Sosyal Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Sürdürülebilirlik, aynı çalışma içerisinde birlikte ele alınmamıştır. Bu yönü ile çalışma, literatüre ilk olma, yol gösterme ve sonraki çalışmalar için başlangıç noktası olması dolayısıyla katkı sağlayacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde Kurumsal Sürdürülebilirlik kavramı açıklanmış, ikinci bölümünde Risk Odaklı İç Denetim kavramı ele alınmış ve üçüncü bölümünde araştırma kısmı değerlendirilmiştir. Araştırma bölümü, ampirik yöntem esas alınarak düzenlenmiştir. Bağımsız ve bağımlı değişkenler tespit edilmiş, değişkenler arası ilişkiler belirlenmiş ve bağımsız değişkenin bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri açıklanmıştır. Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin iç denetim birimlerinde görev yapan iç denetçilerle yapılan anketlerden elde edilen veriler SPSS 16 programına girilmiş, analize tabi tutulmuş ve araştırma sonuçları yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, Risk Odaklı İç Denetim değişkeninin Süreç boyutu ile Çevresel Sürdürülebilirlik ve Sosyal Sürdürülebilirlik arasında anlamlı ve pozitif ilişki bulunmuştur. Risk Odaklı İç Denetim değişkeninin Fayda boyutu ile Sosyal Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Sürdürülebilirlik arasında anlamlı ve pozitif; Çevresel Sürdürülebilirlik arasında ise anlamlı ve negatif ilişki bulunmuştur. Süreç ile Ekonomik Sürdürülebilirlik arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Kurumsal Sürdürülebilirlik, Çevresel Sürdürülebilirlik, Sosyal Sürdürülebilirlik, Ekonomik Sürdürülebilirlik, Risk Odaklı İç Denetim.

Risk Based Audit in Achieving Corporate Sustainability and A Research This study aims to determine the role of Risk Based Audit in achieving Corporate Sustainability. Previous studies has examined Corporate Sustainability with many other factors related to management science. In this study, variables such as Risk Based Audit, Social Sustainability, Environmental Sustainability and Economical Sustainability were considered as a whole. From this aspect, this study will be the first for the literature, and a starting point for the future studies. The study has three chapters, named as Corporate Sustainability, Risk Based Audit and, and a research. Third chapter of the study was prerared through experiental method. In this chapter dependent and independent variables were defined and also relations between variables were determined. Data collection method of this study is survey that conducted with internal auditors who work for any organization carry on a business in Turkey. Data of the survey were analized through SPSS16 program. Then results were interpreted. As a result of this study, it has been determined that there is a significant and positive relation between Process dimension of Risk Based Audit variable, and Environmental Sustainability and also Social Sustainability. It has been determined that there is a significant and positive relation between Advantage dimension of Risk Based Audit variable, and Economical Sustainability and also Social Sustainability. However there is a significant and negative relation between Advantage dimension of Risk Based Audit variable, and Environmental Sustainability. On the other hands, there isn’t a significant relation between Process dimension of Risk Based Audit variable, and Economical Sustainability. Key Words : Corporate Sustainability, Environmental Sustainability, Social Sustainability, Economical Sustainability, Risk Based Audit.
Keywords: Denetim, İç; Mali denetim; Risk yönetimi