Ümraniye-Hekimbaşı sağlık ocağı bölgesindeki (0-59 ay çocuğu olan) annelerin bağışıklama konusundaki bilgi tutum ve davranışları - Öztuncer, Öznur (My University, 2003)
Araştırmada 450 anne ve 527 çocuğa ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan annelerin; %80.7'si 21-34 yaşlarında, %76.9'u ilkokul mezunu, %97.1'i ev kadını ve %52.4'ü 2-3 çocuk sahibi idi. Anket formunda, çocuklara yapılıp yapılmadığı sorgulanan aşıların yapılma oranları; HepatitB 1 aşısı %88.2, HepatitB 2 aşısı %85.8, HepatitB 3 aşısı %75.7, BCG Verem aşısı için %92.6, DBT 1 ve TOPV 1 aşıları için %90.3, DBT 2 ve TOPV 2 aşıları %85.4, DBT 3 ve TOPV 3 aşıları %80.3, Kızamık aşısı %72.7, DBT R ve TOPV R Difteri-Boğmaca-Tetanoz Rapel aşıları için %54.1, MMR %3.0, HİB aşısı %5.5 ve Su Çiçeği aşısı %1.1 idi. DBT ve TOPV aşıları aynı zamanda ve birlikte yapıldıkları için, birlikte değerlendirildi. BCG, DBT 1-2-3, TOPV 1-2-3 aşılarının yapılma oranları TNSA-98 araştırmasındaki aşılama oranlarından yüksek bulundu. Tam aşılı çocuklar BCG, kızamık ve üç doz DBT ve TOPV aşıları olanlar olarak değerlendirildi. Araştırmaya katılan 20 yaş altı annelerin, çocuklarında, Tam Aşılılık Oranı, 35 yaş üstü annelerin çocuklarında ise Eksik Aşılı Olma Oranı düşük bulundu (p<0.05). Öğrenimi olmayan annelerin çocuklarında Tam Aşılı Olma Oranı düşük, Eksik Aşılı Olma Oranı ile Rapel Aşılarını Olmama Oranları yüksek bulundu (p<0.01). 35 yaş üstü anneler, gebelik döneminde aşı yapılmayacağını, aşı yaptırmama nedenleri konusunda ise, %41.5 doktorun gerek görmediğini, %33.6 bilmediklerini ifade etmişlerdir (p<0.01). Araştırma sonucunda annelerin bağışıklama ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarında öğrenim durumlarının etkisi belirgindi.Tutum ve davranışlarında sağlık personelinden yararlanmanın diğer etkenlerden daha önemli olduğu sonucuna varıldı. EVALUATE THE KNOWLEDGE, MANNERS AND BEHAVIORS OF MOTHERS OF CHILDREN, AGED 0-59 MONTHS, ABOUT IMMUNIZATION, IN THE PRIMARY CARE AREA OF UMRANIYE-HEKIMBAŞI.

Four hundred fifty mothers and 527 children were accessed in the study. Of the mothers included in the study, 80.7 % were between 21 and 34 years of age, 76.9 % had elementary school level education, 97.1 % were stay-home mothers and 52.4 % had either 2 or 3 children. Answers to questions about vaccination rates of various immunizations asked in the questionnaire form were as follows : 88.2% for Hepatitis B 1, 85.8 % for Hepatitis B2, 75.7 % for Hepatitis B3, 92.6 % for BCG, 90.3 % for DPT 1 and TOPV 1, 85.4 % for DPT 2 and TOPV 2, 80.3 % for DPT 3 and TOPV 3, 72.7 % for measles, 54.1 % for DBT and TOPV re-vaccinations, 3.0 % for MMR 5.5 % for HİB ,and 1.1 % for chicken pox. The vaccination rates for BCG, DPT 1-2-3, TOPV 1-2-3 were higher than those found in TNSA-98. Children who had BCG, measles and three doses of DPT / TOPV vaccinations were considered as completely immunized children. The knowledge about immunization during childhood and adulthood was significantly lower in mothers who had incomplete elementary education than those who had completed elementary or higher educational level (p<0.01 ). In conclusion, we found that the educational status of mothers influenced their knowledge, manners and behaviors against immunization. We also conclude that healthcare staff is more important than other factors in their manners and behavior.
Keywords: Adli tıp; Aşılama; Halk Sağlığı; hastalık oranları; Hastalık vakaları ve hastalığı önlemek için alınan kamu önlemleri; koruyucu sağlık hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri