Sincanlı (Sinanpaşa) ilçesinin coğrafi etüdü - Kervankıran, İsmail (My University, 2001)
Sincanlı ilçesi 38º kuzey enlemi ile 30º doğu boylamı üzerinde Kütahya, Uşak, Sandıklı, Şuhut ve Afyon arasında yer almaktadır. Afyon'a uzaklığı 32 km'dir. Denizden yüksekliği ise 1100 metre olup yüzölçümü 839 km2'dir. Kuzeyinden ve doğusundan Afyon merkez ilçesi, batısından Uşak, güneyinden ise Sandıklı İlçesi ile çevrelenmektedir. Sincanlı arazisi 3. ve 4. jeolojik zamanlarda oluşmuştur. Arazi yeni oluştuğundan 2. derecede deprem bölgesi içinde yer alır. İlçede iki önemli ova bulunmaktadır. Bunlar Akarçay Havzası içersinde, kuzeyde Büyük Sincanlı Ovası ile güneyde Küçük Sincanlı Ovası'dır. Büyük Sincanlı Ovası'nın Akarçay ve Nacak Deresi isminde iki önemli akarsuyu bulunurken, Küçük Sincanlı Ovası'nın Damlalı ve Kocaçay isminde akarsuları vardır. İlçenin kuzeyinde İlbulak Dağı, güneyinde Ahır Dağı ve doğusunda Kumalar Dağı vardır. Araştırma sahasında ova alanları Kuaterner yaşlı alüvyonlarla kaplı iken, yüksek kesimlerde Neojen yaşlı kireçtaşları ve andezitler bulunur. İlçede karasal geçiş iklimi hakimdir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. En fazla yağış ilkbaharda görülür. Bitki örtüsü ise bozkır, antropojen bozkır ve yer yer ormanlarla kaplıdır. İlçenin 2000 yılı nüfusu 57.936 dır. Bu nüfusun 6.168'i ilçe merkezinde 51.768'i köylerde yaşamaktadır. İlçe merkezi ile birlikte 36 yerleşim birimi bulunan ilçede, 12 belediye ve 24 köy bulunmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre nüfus yoğunluğu 69'dur. İlçe ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Tarım ürünleri içersinde buğday, arpa, şekerpancarı, haşhaş, fasulye, nohut, mercimek, patates, elma, vişne, kiraz, erik gibi ürünler önemli yer tutar. Hayvancılıkta ise büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, arıcılık ön plandadır. Hayvancılığa bağlı peynir, yoğurt, süt, kaymak bölge halkına ekonomik yönde katkıda bulunmaktadır. İlçede tiftik fabrikası, un fabrikası, yem fabrikası, bulgur fabrikası, kömür ocağı, mermer fabrikaları, gazoz fabrikası, kum eleme ve yıkama tesisleri bulunmakta olup ilçe sanayisinin gelişmesinde önemli yer tutarlar. İlçede 33 ilköğretim ile 4 ortaöğretim okulunda 261 öğretmen görev yapmakta ve 7.228 öğrenci ders görmektedir. İlçe merkezinde ve ilçeye bağlı yerleşim birimlerinde bir hastahane 12 sağlık ocağı ve 24 köyde sağlık evi ve 4 eczane ilçe halkına hizmet vermektedir. Sincanlı'dan Afyon'a sürekli minibüs ve otobüs seferleri 2400'e kadar yapılmakta olup ulaşım açısından problem yoktur. Ayrıca her köyden ilçeye ve Afyon'a seferler de yapılır. Tınaztepe, Balmahmut ve Yıldırımkemal'de demiryolu istasyonları bulunur. Paşalar diyarı diye de bilinen ilçede turizm yönünden önemli potansiyeller vardır. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yer olması dolayısı ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilçenin önemli bir yeri vardır. Son yıllarda ilçe çevresinde sanayi tesislerinin artması Sincanlı'da istihdam hacmini genişletmiş ve üretimi artırmıştır. Ayrıca ilçenin gerek Antalya, gerekse İzmir karayolu üzerinde bulunması ticari ve ekonomik yönden gelişmesinde önemli bir etken olmuştur.. GEOGRAPHIC STUDY OF SİNCANLI DISTRICT Sincanlı that is one of the district of Afyon is located between the cities of Kütahya, Uşak, Sandıklı, and Şuhut on the 38th north latitude and 30th east longitude. Its distance from Afyon is 32 km and it covers an area of 839 km². The elevation of the city from the sea level is 1100 meters. It is surrounded by Afyon that is the center of the city from north and east so the city of Uşak consists of its western neighbour. Sandıklı that is the other district of Afyon is located in the southern side of Sincanlı. The topography of Sincanlı was formed during the 3rd and 4th geologic times so the district was established in the second degree earthquake zone. Sincanlı has two important plains namely Big Sincanlı Plain in the north and Small Sincanlı Plain in the south so they exist in the Akarçay Basin. Although Big Sincanlı Plain has two important streams namely Akarçay and Nacak, Small Sincanlı Plain has Damlalı and Kocaçay streams. The most important mountains are İlbulak Mountain in the north, Ahır Mountain in the south, and Kumalar Mountain in the east. The plain parts of the study area is compossed of Quaternary alluvion however, limestone and andesite can be seen on the high altitudes. The continental climate is dominant in the Sincanlı and its surroundings. Winters are characterized by cold and snowy weather though summers are always hot and dry. The majority of the rainfall can be seen in the spring. The steppe, anthropogenic steppe, and sparse forests constitute the main parts of the vegetation cover of the study area. The population of Sincanlı is 57.936 in the year of 2000. 6.168 of these people live in the city although remaining part of this amount lives in the villages. With the centre of the district, there are 36 settlement units in Sincanlı. 12 of them are municipalities and 24 of them are villages. According to the census of the year of 2000 the population density of Sincanlı is 69 per km². The most important economic activities of the study area are agriculture and stockbreeding. Wheat, barley, sugar beet, poppy, beans, chickpea, lentil, potato, apple, sour cherry, cherry, and plum are the most common agricultural products. Cattle dealing, stockbreeding, poultry and apiculture are the other economic activities that cheese, yogurt, milk, and cream are being produced from. The most important factories in Sincanlı are Angora wool, flour, bait, pounded wheat, marble, fizzy lemonade. Coal mines, sand sifting and washing foundations are the other activities that contribute development of industry. Sincanlı has 33 primary and 4 middle schools that 261 teachers are responsible for. 7.228 students attend these schools. In the centre of Sincanlı and its surrounding settlement units there are 1 hospital and 12 village departments however in villages there are 24 village clinics and 4 drugstores. Sincanlı has no transportation problem for the bus and minibus services are driven from district to Afyon till midnight. On the other hand there are regular services between Sincanlı and its villages. Apart from highways, there are railway stations in Tınaztepe, Balmahmut, and Yıldırımkemal. Paşalar that is the municipality of Sincanlı has very important potential for tourism. This area has also historical importance for Republic of Turkey because The Independence War had been taken place on these places. During the recent years the amount of production has been increasing for groving industry around Sincanlı. However, Sincanlı is located on the Antalya and İzmir highways. This condition has contributed Sincanlı to grow its commerce and economy.
Keywords: Coğrafi Etüd; Coğrafya-etüdler-Sincanlı