Laboratuvar ortamındalarında gürültü ve titreşim - Gezici, Dersim (My University, 2023)
Laboratuvar, bilimsel deneylerin, analizlerin ve araştırmaların yapıldığı bilim merkezleridir. Bu çalışmamızda laboratuvarlarda fiziksel risk etmenlerinden gürültü ve titreşim konusu ele alınmıştır. A kamu kurumunda 1, 2 ve 3 nolu laboratuvarlarda, B kamu kurumunda Araştırma Laboratuvarı bünyesinde 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10 nolu laboratuvarlarda, İzmir‘de Yaşar Üniversitesi Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Ağır Makine Parkı ve Ahşap Atölyesi B 24’te özel Z Çevre Laboratuvarı’nda, X OSGB‘de X İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Analiz Laboratuvarında gürültü ve titreşim ölçümleri yapılmıştır. Her laboratuvarda farklı gürültü ve titreşim ölçüm cihazları, farklı zaman aralıklı ölçümler, farklı ve benzer makineler, cihazlar ve düzenekler kullanarak, bazı laboratuvarlarda iç ortam gürültüsü, bazılarında ise günlük kişisel gürültü maruziyeti, el kol titreşimi ve tüm vücut titreşimi ölçülmüş, gürültü ve titreşim grafikleri gösterilip ölçüm sonuçları kıyaslanmıştır. Gürültü ve titreşimden kaynaklı risklerin belirlenmesi, oluşabilecek tehlikelerin azaltılması veya önlenmesi konusundaki önerilerin sunulması, çalışan sağlığı ve güvenliği kültür bilincini oluşturmak amaçlanmıştır. Diğer çalışmalarda hiç bahsedilmeyen yeni makine, cihaz ve düzeneklerden ilk defa gürültü ve titreşim ölçümleri alınmıştır. Kimyasal analiz pampasından aynı anda android telefon ve svantek 971 gürültü ölçer ile ses kaydı çekilip ortalama gürültü değerleri kıyaslanmıştır. Android telefonla çekilen ses kayıtları Wavelab Elements ses kullanılarak gürültü grafikleri 2 ve 3 boyutlu olarak gösterilmiş, alınan ölçümlerin grafikleri karşılaştırılmıştır. Laboratuvarlar sessiz düşük riskli, orta derecede gürültülü orta riskli, gürültülü riskli ve çok gürültü çok riskli laboratuvarlar olarak sınıflandırılmıştır. Yapılan modellemede KSSchallschutzrechner akustik mimari kullanılarak, laboratuvar bilgileriyle labortuvarın duvarlarında ve binanın belirli bolgelerinde ses yalıtımı yapılıp simülasyon çalışması oluşturulmuştur.

Laboratories are science centers where scientific experiments, analysis and research are carried out. In this study, noise and vibration, which are physical risk factors in laboratories, are discussed. Noise and vibration measurements were made in laboratories 1, 2 and 3 in public institution A, in laboratories 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 within the Research Laboratory in public institution B, in private Z Environmental Laboratory in Yaşar University Design Application and Research Center Heavy Machinery Park and Wood Workshop B 24 in Izmir, and in X Occupational Health and Safety Environmental Analysis Laboratory in X OSGB. Using different noise and vibration measurement devices, different time interval measurements, different and similar machines, devices and setups in each laboratory, indoor noise was measured in some laboratories, daily personal noise exposure, hand arm vibration and whole body vibration were measured in others, noise and vibration graphs were shown and measurement results were compared. It is aimed to determine the risks arising from noise and vibration, to present suggestions for reducing or preventing hazards that may occur, and to create a cultural awareness of employee health and safety. Noise and vibration measurements were taken for the first time from new machines, devices and devices that were never mentioned in other studies. Sound recordings were taken from the chemical analysis pamphlet with an android phone and a svantek 971 noise meter at the same time and average noise values were compared. Noise graphs of the sound recordings taken with the Android phone were shown in 2 and 3 dimensions using the Wavelab Elements sound program, and the graphs of the measurements taken were compared. The laboratories were classified as quiet low risk, moderately noisy medium risk, noisy risky and very noisy very risky laboratories. In the modeling, using the KSSchallschutzchutzrechner acoustic architecture program, sound insulation was made on the walls of the laboratory and in certain areas of the building with laboratory information and a simulation study was created.
Keywords: Gürültü; Gürültü kirliliği; Gürültü kontrolü; iç ortam gürültüsü Noise; indoor noise; İş güvenliği; İş sağlığı ve güvenliği; Job security; laboratory; laboratuvar; Noise Control; Noise Pollution; Occupational health and safety; titreşim; vibration