Büyük verinin sanata dönüşmesinde bilginin kullanımı - İşler, Merve (My University, 2024)
Bilginin anlamlandırılarak bütün halde sunulmasına büyük veri denilmektedir. Büyük verinin etkili ve doğru şekilde kullanımının önemi, bilgi ve iletişim teknolojileri çağında artmıştır. Büyük veri; eğitim, finans, sağlık ve sanat olmak üzere çeşitli alanlarda etkili şekilde uygulanıp kullanılmaya başlanmış ve enformasyon sisteminin sanat alanında kullanılmasıyla yeni medya sanat üretim araçları ortaya çıkmıştır. Bu üretim araçları yapay zekâ, kuantum bilgisayarlar, giyilebilir teknolojiler, nesnelerin interneti, Blokchain (Blok zincir), NFT (Non Tangible Token), kod yazımı, interaktif sanat, yaratıcı sektörler, robotlar, üç boyutlu yazıcılar ve dijital sanattan oluşmaktadır. Sanat eserlerinde geleneksel görsel sanatlardan farklı olarak büyük verinin kullanılmasıyla ortaya çıkan dijital sanat, kültürün taşıyıcısı ve bilgi aktarıcısı olarak nitelendirilen müzeleri de etkilemiştir. Bu çalışma kapsamında, büyük veri ile oluşturulan dijital sanat eserlerinin izleyiciyle buluştuğu kültürel bellek kurumları olan müzelerde saklanması, korunması ve sunulması incelenmiş ve bu süreçlerin sürdürülebilirliği araştırılmıştır. Sadece büyük veri kullanılarak oluşturulmuş dijital sanat eserleri bu araştırmanın önceliği olmuştur. Bu çalışma, büyük veri çağında oluşturulan dijital sanatın müzelere etkisi, oluşturulma süreci, verimliliği, saklanması, sergilenmesi, sürdürülebilirliği ve korunması üzerine bir değerlendirme yapmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda bu çalışma doğrultusunda büyük veri sanatında veri kullanımı üzerine derinlemesine bir literatür taraması da gerçekleştirilmiştir. Büyük veri kullanımının öneminin altını çizmek ve bu bağlamda bilgi yöneticilerinin rolünü vurgulamak, çalışmanın bir diğer hedefidir. Araştırma, büyük verinin kullanımı sürecinde bilginin kritik önemini ve bu alandaki gerçeklik algısını yönetmede bilgi yöneticilerinin potansiyel etkinliklerini detaylı bir şekilde ele almayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, büyük veri kaynaklarının yönetimi ve analizi konularında derinlemesine bir anlayış geliştirilmesi ve bilgi yöneticilerinin bu süreçteki kilit rollerinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır.

Making sense of information and presenting it as a whole is called big data. The importance of using big data effectively and correctly has increased in the age of information and communication technologies. Big data has been effectively applied and used in various fields, such as education, finance, health, and art. With the use of big data information systems in art, new media art production tools have emerged. These production tools include artificial intelligence, quantum computers, wearable technologies, the Internet of Things, Blockchain, NFT (Non-Tangible Token), code writing, interactive art, creative industries, robots, three-dimensional printers, and digital art. Digital art, which emerged with big data in artworks, unlike traditional visual arts, has also affected museums and environments characterized as carriers of culture and transmitters of knowledge. Within the scope of this study, the storage and preservation of digital artworks created with big data in museums, which are cultural memory institutions where they meet with the audience, have been examined, and the sustainability of these processes has been investigated. Only digital artworks created using big data have been the priority of this research. This study aims to evaluate the impact of digital art created in the era of big data on museums, its creation process, efficiency, storage, exhibition, sustainability, and protection. An in-depth literature review on using data in big data art was also conducted in line with this study. Another study objective is to underline the importance of using big data and emphasize the role of knowledge managers in this context. The research aims to elaborate on the critical importance of knowledge in using big data and the potential effectiveness of knowledge managers in managing the perception of reality in this area. Accordingly, it aims to develop an in-depth understanding of the management and analysis of big data resources and further examine knowledge managers' critical roles in this process.
Keywords: Big data; big data art; Bilgi yönetimi; Büyük veri; büyük veri sanatı; digital art; dijital sanat; enformasyon; information; Knowledge management; new media