Isı Depolamalı Bir LPG Buharlaştırıcı/Regülatörünün Deneysel Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada, taşıt LPG dönüşüm regülatörlerindeki soğuk çalıştırma probleminin çözümü için, faz değiştiren malzeme (PCM) kullanımıyla ısı enerjisi depolayabilen bir regülatör tasarlanmıştır. PCM’li regülatörün taşıt motoru üzerinde, rölanti çalışma koşullarındaki ısıl davranışı incelenmiştir. PCM’li regülatörün kullanılması ile oluşan egzoz emisyonları (HC, CO) benzinli çalışmadaki emisyonlar ile karşılaştırılmıştır. PCM’siz regülatör 3 saatte LPG ile çalışma sıcaklığının altına düşerken, aynı koşullarda, tasarlanan PCM’li regülatör 15 saat sonunda motoru LPG’de çalıştırabilmektedir. Motorun 12 saat soğumasından sonra, direkt LPG yakıtı ile çalıştırılması ile benzine nazaran HC emisyonlarında %17,32 ve CO emisyonlarında %28,71 düşüş elde edilmiştir. Bu regülatörün kullanımıyla LPG’den beklenen yakıt ekonomisi artırılabilmekte ve çevreye yayılan kirletici emisyonlar iyileştirilebilmektedir.

In this study, to solve the cold start problem of LPG conversion regulators in vehicles, a regulator that can store thermal energy is designed by the use of phase change material (PCM). The thermal behavior of the regulator with PCM is tested at idle operating conditions on the engine. The exhaust emissions (HC, CO) output by the use of regulator with PCM are compared to the emissions on the gasoline mode. Regulator with PCM could start the engine with LPG after the 15 hours cooling duration of the engine, while the temperature of the regulator without PCM drops below the working temperature of engine with LPG in 3 hours under the same conditions. By means of the engine start directly with LPG, it is achieved that HC and CO emissions decrease about 17.32 % and 28.71 %, respectively after the 12 hours cooling duration of the engine. By the use of this regulator, the fuel economy expected from LPG can be enhanced and the pollutants emitted to the environment diminished.
Experimental Analysis of an LPG Evaporator/Regulator with Heat Storage