Glokomlu ve parkinson’lu olgularda optik koherens tomografi ile retina sinir lifi tabakası, ganglion hücre kompleksi, lamina kribroza ve koroid kalınlık ölçümlerinin değerlendirilmesi ve normal olgularla karşılaştırılması - Balcı, Sevcan Yıldız (My University, 2012)
Amaç: Glokomlu ve Parkinson’lu hastalarda optik koherens tomografi (OKT) ile peripapiller retina sinir lifi tabakası (RSLT), ganglion hücre kompleksi (GHK), makula, lamina kribroza (LK) ve koroid kalınlık ölçümlerini değerlendirmek ve normal olgularla karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 26 glokomlu hastanın 52, 26 Parkinson’lu hastanın 50 ve 23 sağlıklı olgunun 46 gözü dahil edildi. Tüm olgulara tam oftalmolojik muayene sonrasında OKT (RTVue-100 5.1 Fourier-Domain Optical Coherence Tomography-Optovue Inc., Fremont, CA) çekildi ve peripapiller RSLT, GHK, makula, LK ve koroid ölçümleri değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş ortalamaları ve cinsiyet dağılımları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,144; p=0,569). Parkinson’lu grupta, ortalama RSLT kalınlığının (105,43±13,45 μm) kontrol grubu ile karşılaştırıldığında (113,75±8,53 μm) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ince olduğu (p=0,002) ve FVK (fokal volüm kaybı) ile GVK (global volüm kaybı) oranlarının kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek olduğu (p<0,05) bulundu. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Parkinson’lu grupta iç retinal tabakaların kalınlık ve volümündeki azalma, parafoveal superior kadranda (p=0,024), perifoveal temporal (p=0,019), superior (p=0,005) ve inferior (p=0,026) kadranlarda istatistiksel olarak anlamlıydı. Ortalama LK kalınlığı glokom, Parkinson ve kontrol grubunda sırasıyla 185,67±40,36; 211,90±40,84 μm, 302,26±29,87 μm olarak ölçüldü. Glokom grubunda LK kalınlığı, kontrol grubu (p<0,001) ve Parkinson’lu grup ile karşılaştırıldığında (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ince idi. Parkinson’lu grupta ise LK kalınlığının kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha ince olduğu bulundu (p<0,001). Parkinson’lu grupta ölçülen subfoveal (227,60±41,85 μm) ve subfoveal bölgeden 1,5 mm uzaklıktaki nazal (187,62±47,82 μm) ve temporal (194,32±41,88 μm) koroid kalınlıklarının, kontrol ve glokom grubundan anlamlı düzeyde daha ince olduğu saptandı (p<0,05). Sonuç: Nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson, RSLT kalınlığında ve GHK volumünde, iç retinal tabakaların kalınlığında ve volumünde, LK ve koroid kalınlığında azalmaya neden olmaktadır. Optik koherens tomografi, Parkinson hastalığı, retina sinir lifi tabakası.

ÖZET (ABSTRACT) Objective: To evaluate peripapillary retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell complex (GCC), macular, lamina cribrosa (LK) and choroidal thickness measurements in glaucoma and Parkinson’s patients using optical coherence tomography (OCT) and comparison with normal cases. Materials and Methods: A total of 52 eyes of 26 glaucoma patients, 50 eyes of 26 Parkinson’s patients and 46 eyes of healthy subjects were enrolled in the study. After a complete ophthalmic examination, all study eyes were imaged with OCT (RTVue-100 5.1 Fourier-Domain Optical Coherence Tomography-Optovue Inc., Fremont, CA) and RNFL, GCC, macular, LK and choroidal measurements were assessed. Results: There were no statistically significant differences between two groups regarding age and sex of subjects between groups (p=0,144;p=0,569). The mean RNFL thickness measurement was found significantly thinner in Parkinson’s group (105,43±13,45 μm) when compared with control subjects (113,75±8,53 μm) (p=0,002) and focal loss volume and global loss volume rates were significantly higher than control subjects (p<0,05). In Parkinson’s group the inner retinal layer thickness and volume reduction were statistically significant in parafoveal superior (p=0,024), perifoveal temporal (p=0,019), superior (p=0,005) and inferior (p=0,026) quadrants when compared with those of control group. The mean LK thicknesses were measured 185,67±40,36; 211,90±40,84 μm, 302,26±29,87 μm, in glaucoma, Parkinson’s patients and control subjects, respectively. The mean LK thickness was found significantly thinner in glaucoma group than Parkinson’s and control subjects (p<0,001, p<0,001; respectively). The mean LK thickness measurement was also found significantly thinner in Parkinson’s group when compared with control subjects (p<0,001). The choroidal thickness measurements were found significantly thinner in eyes with Parkinson’s group at subfovea (227,60±41,85 μm) and 1,5 mm nasal (187,62±47,82 μm) and temporal (194,32±41,88 μm) from the subfovea when compared those of with glaucoma and control groups (p<0,05). Conclusion: Parkinson’s disease is a neurodegenerative disorder and causes reduction of RNFL thickness, GCC volume, inner retinal layer thickness and volume, LK and choroidal thickness. Optical coherence tomography, Parkinson’s disease, retinal nerve fiber layer.
Keywords: Göz Hastalıkları