Relationship between workplace democracy and organizational dissent behavior - Aksel, Sevinç Fatoş (My University, 2013)
Günümüz rekabetçi işdünyasında şirketlerin en önemli hedefi sürdürülebilir büyüme sağlayacak yönetim araçlarını bulmaktır. Bu hedefe parallel olarak örgüt yönetiminin demokratik özellikler göstermesi, kurum içi iletişim ikliminin önemli bir belirleyicisi olmaktadır. Mevcut araştırma çalışanların, işyerinde demokrasi algıları ile örgütsel muhalefet stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Buna ek olarak özsaygı ile örgüt temelli özsaygının bu ilişki üzerindeki şartlı değişken ilişkisi de araştırılmaktadır.Çalışmanın verileri İstanbul ve İzmir’de yer alan, 280 adet tam zamanlı çalışandan, anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS programında analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucu, çalışanların kurumsal demokrasi algısının tercih edilen muhalefet iletişim stratejisi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Örgüt temelli

saygının bu ilişki üzerinde kısmi şartlı değişken etkisi bulunurken, özsaygının herhangi bir moderatör etkisi saptanmamıştır. Araştırmanın bulguları tartışma bölümünde detaylı olarak ele alınırken, kurumlara yönelik uygulama önerilerine de yer verilmiştir. Kurumsal Demokrasi, Örgütsel Muhalefet, Öz-saygı, Örgüt temelli Öz-saygı ABSTRACT In today’s competitive business world organizations search for management tools that will lead them to sustainable growth. Implementing workplace democracy practices is an important aspect that shapes the organizational communication climate. The current study aims to investigate the relationship between workplace democracy and organizational dissent expression strategies. In addition to this, the moderating effects of self-esteem and organizational-based self-esteem are also analyzed. The data for this study is gathered from 280 full time employees of companies that are located in Istanbul and Izmir and analyzed by using SPSS. The analysis of the data showed that perceived workplace democracy has an effect on the employees’ choice of dissent strategy. Furthermore, the results reveal that while organization-based self-esteem slightly moderates this relationship, no moderating effect is found for self-esteem. The findings are discussed in the final section and managerial implications are also presented. Workplace Democracy, Organizational Dissent, Self-Esteem, Organization-Based Self-Esteem
Keywords: İletişim, İşletme; Örgütsel Davranış; Yönetim