La suggestopedie en classe de fle - Saraç, Tuba (My University, 2022)
« Suggestopedie en classe de FLE » başlıklı tezimizin konusu, araştırmamızın ve Yabancı Dil olarak Fransızca (FLE) öğretiminde öğretmenlik deneyimimizin sonucudur. Öğrencilerimizle, meslektaşlarımızla yaptığımız alışverişler ve katıldığımız seminerler ve eğitimler sayesinde öğretmek, bizi her zaman bir şekilde öğrenen rolünde bırakır. Sonuç olarak, öğrenmek için bir kursa gidip ödevimizi yapıp « her şeyi bilmek » yetmediğini görebiliyoruz. Bilişsel, sözel, psikolojik, sinirsel, dilsel, duygusal, fiziksel vb. becerilerin bir havuzda toplanmasını gerektiren, öğrenme sürecini başlatabilmek, kazanılmış olarak geçerli kılmak ve böylece öğrenme sürecini geçerli kılmak için gerekli olan bir süreçtir. Uzun süreli bellekte saklanabilir. Öğrenme, « uzun ve sakin bir nehir » değildir ve öğrenci, bir aktör olduğunun, ana rolü üstlendiğinin ve hedeflerine ulaşmak için aktif olarak katılması gerektiğinin farkına varmalıdır. Öğrenme sürecini daha iyi anlamak için araştırmalar yaptık ve bu sayede Lonny Gold'un ve telkin yöntemi üzerine çalışmalarını keşfettik. Bu dil öğretim yöntemini daha iyi tanımaya karar verdik ve bizi bu yeni alışılmadık yaklaşımın yararları konusunda ikna eden Lonny Gold ile bir eğitim kursuna katılma fırsatımız ve şansımız oldu. Araştırma ve deneyler yoluyla, telkin yönteminin bir yabancı dil öğrenmede karşılaşılan zorluklara yanıt vermeyi mümkün kılıp kılmadığını bilmeye ve görmeye çalıştık. Bu araştırmanın temel soruları, bir yabancı dili daha iyi, basit, keyifli, etkili bir şekilde ve kazanımları uzun vadede korurken daha iyi öğrenmeyi mümkün kılan faktörlerin neler olduğunu anlamak ve bunları kendiliğinden yeniden kullanmaktır. Jean Houssaye (Houssaye, 2007, p. 245-246), Client-Centered Therapy (Danışan Merkezli Terapi) (1951) adlı çalışmasında, daha sonra okullarda genelleştirilmiş otoriter öğretime saldırma ve öğrenen için bir tavır alma fırsatını yakalayan klinik psikolog Carl Rogers'ın sözlerini şu şekilde alır : « Demokrasinin, öğrencilerin bireyler olmalarına yardımcı olması gereken başka bir öğretim biçimine dayandığını söylüyor: ‒ inisiyatif alabilen ve bunun için sorumluluk alabilen, ‒ akıllıca seçim yapabilen, ‒ problemler değiştiğinde uyum sağlayabilen, ‒ deneyimlerini yaratıcı bir şekilde kullanabilen, x ‒ işbirlikçi çalışma yeteneğine sahip olan bireyler. Bu yeni öğretim biçiminin, aşağıdaki gibi birkaç temel ilkeye dayandığını söylüyor: ‒ başka birine doğrudan öğretemezsiniz; daha ziyade öğrenmesini kolaylaştırmak gerekir, ‒ bir kişi, bu öğrenmeyi benliğin sürdürülmesi veya ilerlemesi için gerekli gördüğünde gerçekten öğrenir, ‒ bir tehdit olduğunda benliğin yapısı daha katıdır; kişi önemli bir deneyimi ancak rahatlamışsa özümseyebilir, ‒ anlamlı öğrenmeye izin veren eğitim durumu, kişiye yönelik bir tehditle ilişkilendirilemez. » Bu araştırmanın bir parçası olarak, şu sorunu vurgulamayı seçtik: yabancı dil öğrenmek stres, hata korkusu, başarısızlık gibi psikolojik tıkanıklıklara yol açar, hatta bazen gruptaki diğer öğrencilerin önünde saçmalama, yargılanma, kendini yabancı bir dilde ifade etme kaygısı, kendini bu dilde anlatamama, yanlış yorumlama kaygısı vb. pek çok faktör öğrenenleri öğrenme sürecinde rahatsız etmekte ve bilişsel yeteneklerini karıştırarak ezberleme sürecini engellemektedir. Bu nedenle ikincil sorunumuz, başarıları bağlam içinde ve spontane bir şekilde yeniden kullanabilmek için uzun vadede nasıl koruyacağımızı anlamaktır. Hipotezimiz, telkin yönteminin, Fransızca yabancı dil sınıfında, öğretimi teşvik ettiği ve öğrenmeyi kolaylaştırıp materyal, estetik yön, öğretmenle ilişki, müzik kullanımı, eğlenceli etkinlikler, oyunlar, dil becerilerini geliştirmeye yönelik diyaloglar aracılığıyla iyi bir sınıf ortamını destekler olmasıdır. Ayrıca, yabancı dilin edinimini kolaylaştırmak, uzun süreli hafızada kalmasını sağlayabilmek, öğrencilerin öğrenmelerinin farkında olmalarına ve öğrenmelerine dahil olmalarına izin vermek için psikolojik herhangi bir blokajdan etkilenmemelerini, kazanımları otomatik bir şekilde yeniden kullanmalarına ve uzun süreli hafızaya alabilmelerini kolaylaştırdığı yönündedir. Araştırmamızın amacı, telkin yönteminin kullanımı sayesinde öğrenicilerimizin hedef dilde dil ve iletişim becerilerinin gelişiminin ve/ veya gelişiminin daha hızlı ve kolay olup olmadığını ve kazanımların zaman içinde korunup korunmadığını görmektir. Araştırmamızı gerçekleştirmek amacıyla bu uygulama bir ay boyunca özel bir okulda, 8 xi yıldır Fransızca öğrenen 14 yaşındaki ergen bir grup ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, bir oturumun seyri, kullanılan materyal ve dokümanlar sunulacaktır. Bu çalışma sırasında elde edilen veriler, hipotezlerimizi doğrulamamızı ve dil dersinde telkin yaklaşımının kullanılmasının, öğrencileri güvenli bir ortama koyarak öğrenmeyi desteklediğini, Fransızca dilindeki zorluklar karşısında endişelerden kaçınarak öğrenmeyi desteklediğini gözlemlememizi sağladı. Öğrencilerimizde memnuniyet ve hedef dilde gelişme arzusunu net olarak gözlemleyebildik. Ayrıca, bilgi ve becerilerin yanı sıra sözlü ve iletişimsel becerilerinin de önemli ölçüde geliştiği görülmektedir. Ek olarak, deneyimin sona ermesinden bir ay sonra, edinilen bilgilerin hâlâ mevcut olduğu ve bağlamda doğru kullanıldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, telkine dayalı yöntem aracılığı ile söz konusu öğretme/ öğrenme deneyiminin son derece etkin olduğu, ancak herhangi başka bir yaklaşım gibi bu yaklaşımın da sınırları olduğu söylenebilir. Bu nedenle, konuyla ilgili öğretmenlere yönelik eğitim verilmesinin yanı sıra, yeni bir dil öğretim yönteminin de oluşturulması önerilmektedir.

The main questions of this research consist in understanding what are the factors that make it possible to better learn a foreign language, in a simple, pleasant, effective way and while keeping the achievements over the long term and reusing them spontaneously. As part of this research, we have tried to discover and highlight the elements and/ or constraints that come into play in the learning process. Indeed, it appears that blockages such as stress, fear of making mistakes, inhibition…. disrupt the cognitive abilities of learners and do not allow them to memorize, apply and keep their knowledge in the long term. Our hypothesis is to discover if the use of the suggestopedic method in language class, especially in French as a Foreign Language (FFL), promotes teaching and facilitates learning. Suggestopedia favors a good class atmosphere and it also encourages learners to be placed in a reassuring atmosphere to avoid any blockage (psychological, verbal, etc.) in order to allow them to be aware and actors in their learning in order to be able, by later, reuse them in context. This experiment was carried out in a school environment, in a private school, with a group of 14-year-old teenagers who had been learning French for 8 years. This study has allowed us to observe that the suggestopedic approach in language classes promotes learning by putting learners in a friendly and relaxed environment and that apprehensions about the difficulties of the French language have disappeared in favor of a desire to improve and enjoy it. It also shows that verbal and communicative skills have improved significantly and that, one month after the end of the experience, the acquired knowledge was still present and used in context spontaneously.
Fransızca yabancı dil sınıfında telkin yöntemi
Keywords: dil becerileri; Dil ve diller; eğlenceli etkinlik; Fransız dili; Fransızca; French language; hafızaya alma; Language and languages; Öğrenim ve öğretim; öğretme/ öğrenme; öğretmenin rolü; Study and teaching; Suggestopedia - FFL – long term memory - playful activity - role of the; teacher - memorization – teaching/ learning - language skills; Telkin yöntemi; uzun süreli hafıza