Lider portresi çekim teknikleri ve fotoğrafın kitleler üzerindeki etkileri - Eren, Semih Emre (My University, 2016)
1960 yılında tarihte ilk defa iki politik lider, John F. Kennedy ve Richard M. Nixon, televizyon aracılığıyla halkın huzurunda açık oturum düzenlemiş, canlı yayında karşılıklı tartışarak potansiyel seçmenleri etkilemeye çalışmışlardır. Bu modern düellodan görsel imajı daha kuvvetli olan Kennedy galip çıkmıştı. O tarihe kadar liderin görsel imajı söylemleri kadar önemsenmemiş, hep ikinci planda kalmıştı. Bu tez çalışmasında liderin görsel imajına katkıda bulunacak -hatta belki de bütün propaganda ve tanıtım faaliyetlerinin üzerine kurgulanacağı lider kimliğinin oluşturulmasında en önemli adım olan- lider portresinin yaratılmasında, fotoğrafçının işlevi detaylıca ele alınmış, farklı lider tiplerine ve farklı portre ihtiyaçlarına göre fotoğrafçının karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri, örnek fotoğraflar eşliğinde etraflıca incelenmiştir. Lider portresi üretim sürecinin daha iyi anlaşılabilmesi için çalışma iki ana eksen üzerinde şekillendi; ilk bölümde lider tanımı üzerinde durulmuş, lider tiplerine göre değişen fotoğraf ihtiyacı ve lider imajının yaratılmasında ve/ veya portrenin çekim aşamasında fotoğrafçıya yardımcı olan imaj danışmanının önemi örneklerle açıklanmıştır. İkinci bölüm ise fotoğrafçının önceden kurgulanmış nihai kareye ulaşmak için izleyeceği yol, kullanacağı teknikler, yöntemler ve araçlar, olayın teknolojik, psikolojik ve estetik boyutu da göz önünde bulundurularak anlatılmıştır. Özellikle politik liderler üzerinden örneklerle, fotoğraflarla ve tarihi olaylarla anlatım pekiştirilmiştir. Bu iki bölüm tezin genel hatlarını oluşturmakla beraber ilave olarak portre çekim süreci ve fotoğrafa yaklaşım, hem tanınmış dünya liderlerinin gözünden hem de usta fotoğrafçıların gözünden ayrıca tekrar ele alınarak okuyucunun farklı bakış açılarından konuyu irdeleyebilmesi amaçlanmıştır. der, görsel imaj, propaganda, portre, çekim teknikleri, kompozisyon, ışık, ifade, beden dili, renk, fotoğraf, fotoğrafçı.

In 1960, first time in history two political leaders, John F. Kennedy and Richard M. Nixon faces each other on a live television program, trying to impress potential voters for the upcoming election. The winner of this modern duel was Kennedy who had a better designed visual impact over Nixon. Before the Kennedy-Nixon presidential debate, leaders’ statements were more important than the way they look. This work is all about the ultimate leader portrait which is the most important step of creating leader’s visual image that might be the base of all election campaigns and photographer’s duty during this process, challenges and solutions of different portrait needs and working with different leader types by using many photographs as references. This thesis based on two mainstreams to explain the process of creating leader portrait; at the first section description of the word “leader” explained, mentioned about different portrait needs of different leader types and the importance of an image maker who is also helping the photographer to create the leader image and/ or to photograph the leader by giving examples. The second section is about the photographer’s technique, working style, equipment choices and the technological, physiological and artistic decisions that affects the final work which should be decided long before the shot. Examples of political leaders from past, well know photographs and historical events are widely used. Those two mainstreams are the backbones of the work but an additional section about different approaches to the shooting process, both from famous world leaders’ point of view and from famous photographers’ point of view are also added for a deeper look. Leader, visual image, propaganda, portrait, shooting techniques, composition, lighting, expression, body language, color, photography, photographer.
Keywords: Çekim teknikleri; Fotograf