Periodontal hastalığa sahip bireylerde başlangıç periodontal tedavinin tükürük IL-6, IL-10 VE IL-17 seviyelerine etkisinin değerlendirilmesi - Kırali, Bahadır (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada periodontitisli hastalarda başlangıç periodontal tedavinin (BPT) tükürük interlökin (IL)-6, IL-10 ve IL-17 seviyelerine etkisini belirlemek ve bu sitokinlerle klinik parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 periodontal sağlıklı birey (S), 17 Evre 3 Derece B (P3B) ve 17 Evre 3 Derece C (P3C) periodontitis teşhisi konmuş hasta dahil edildi. Klinik parametreler tedaviden önce ve 3 ay sonra kaydedildi. Periodontitis gruplarına 4 seans BPT uygulandı. Tükürük örnekleri periodontitisli hastalardan tedavi öncesi ve sonrası 3. ayda olmak üzere 2 kez, S grubundan ise 1 kez alındı. Bu örneklerdeki IL-6, IL-10 ve IL-17 seviyeleri ELISA yöntemi ile tespit edildi. Bulgular: Başlangıç klinik parametreler periodontitis gruplarında S grubuna göre daha yüksekti (p<0,001). Periodontitis gruplarında BPT sonrası klinik parametrelerde anlamlı iyileşme tespit edildi (p<0,001). Başlangıç tükürük IL-6 ve IL-17 seviyelerinin gruplar arası çoklu karşılaştırmasında anlamlı farklılık gözlendi (sırasıyla p<0,01, p<0,05). Başlangıç tükürük IL-6 seviyesi S grubunda P3B ve P3C gruplarından daha düşük tespit edilirken (p<0,01); tükürük IL-10 seviyesi gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Periodontitis gruplarında tedavi sonrası tükürük IL-6 ve IL-17 seviyelerinde anlamlı azalma görülürken (p<0,05); IL-10 seviyesinde fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Periodontitis hastalarında sağlıklı bireylere göre yüksek tükürük seviyesine sahip olan IL-6 ve IL-17’nin BPT’nin olumlu etkisiyle klinik parametrelerdeki azalmayla paralellik göstererek azalması, bu pro-enflamatuvar sitokinlerin periodontal hastalık belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Objective: The aim of this study is to establish the effect of initial periodontal treatment (IPT) on salivary interleukin (IL)-6, IL-10 and IL-17 levels in periodontitis patients and to investigate the relation between clinical parameters and these cytokines. Material and Methods: The study population consisted of 18 periodontally healthy (H), 17 Stage 3 Grade B (P3B) and 17 Stage 3 Grade C (P3C) periodontitis patients. All clinical parameters were recorded before and 3 months after IPT. Four sessions of IPT was performed to periodontitis patients. Saliva samples were collected before and 3 months after treatment from periodontitis patients and once from healthy group. Salivary IL-6, IL-10, IL-17 levels were determined by ELISA. Results: At baseline, all clinical parameters of the periodontitis groups were higher than the H group (p<0,001). Clinical parameters improved significantly in periodontitis groups after IPT (p<0,001). There were significant differences in salivary IL-6, IL-17 levels among the groups at baseline (respectively p<0,01, p<0,05). Although the salivary IL-6 level was lower in the H group than the P3B and P3C groups at baseline (p<0,01), salivary IL-10 levels were similar among the groups (p>0,05). While salivary IL-6, IL-17 levels decreased in periodontitis goups after IPT (p<0,05); no difference was detected in salivary IL-10 level (p>0,05). Conclusion: The levels of salivary IL-6, IL-17 which are higher in periodontitis group than healthy individuals decrease parallell to clinical improvements by IPT. This finding suggests that IL-6 and IL-17 may be used as markers for periodontal disease.
The effect of initial periodontal treament on salivary IL-6, IL-10 and IL-17 levels in patients with periodontal disease
Keywords: IL-10; IL-17; IL-6; Periodontal diseases; Periodontal hastalıklar; Periodonti; Periodontics; periodontitis; saliva; tükürük IL-6