Meme kanserinde insulin benzeri büyüme faktörü bağlayan protein-5 geni promotor ve ekzon-1 metilasyonunun gen ekspresyonu üzerine etkisi - PEKER EYÜBOĞLU, İREM; ERZİK, CAN; AKKİPRİK, MUSTAFA (My University, 2013)
İnsulin benzeri büyüme faktörü (İGF-)-bağlayan protein-5 (İGFBP5), meme kanserinde hücre farklılaşması, metastaz, apoptoz, hücre büyümesi gibi biyolojik süreçlerde önemli fonksiyonlara sahip bir büyüme faktörüdür. DNA metilasyonu gibi epigenetik mekanizmalar gen ekspreyonu regülasyonunda önemli rol oynamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı insan meme kanseri ve onların sağlıklı dokularında İGFBP5 geni promotor ve ekzon-1 bölgelerinin metilasyon düzeyini belirlemek ve bunun İGFBP5 ekspresyonuna etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışma 35 meme kanseri hastasından alınan 70 örnek (tümör ve komşu sağlıklı dokular) ile gerçekleştirildi. DNA metilasyon durumlarını ortaya çıkarmak için metilasyon spesifik PZR (MSP), metilasyonun ekspresyon üzerine etkisini belirlemek için ise gerçek zamanlı PZR (real time-PCR) tercih edildi. IGFBP5 ekspresyon analizi yapılan 14 örnekten üçünde DNA metilasyonu ile mRNA ekspresyonu arasında bir ilişki saptanmıştır. Bu örneklerden ilkinde kanserli dokuda promotor bölgesinin ve ikinci örnekte ekzon bölgesinin metilasyonunun azalması, sağlıklı dokuya oranla gen ekspresyonunu arttırmış, üçüncü örnekte ise yine kanserli dokuda artan ekzon metilasyonu mRNA ekspresyonunun azalmasına sebep olmuştur. Araştırılan 35 örneğin 11’nde kanserli ve sağlıklı doku arasında promotor ve ekzon bölge metilasyon kalıplarının farklı olduğu, diğerlerinde ise sağlıklı doku ve kanserli dokunun nerdeyse aynı metilasyon kalıbına sahip olduğu görülmüştür. İGFBP5 geni hem kanserli hem de sağlıklı dokuda ekzon bölgesi için çoğunlukla metillenmemiş, promotor bölgesi için çoğunlukla metile bantlar vermiştir. Elde edilen veriler ışığında İGFBP5 geni exon-1 ve promotor bölge metilasyon kalıplarının gen expresyonu üzerine etkili olduğu düşünülmektedir. İGFBP5 geni ekspresyon analiz çalışmaları devam etmektedir.