Almanya’da ilkokul 3. sınıf Sachunterricht (Hayat Bilgisi) dersi programının uygulanmasına yönelik bir durum çalışması - Özer, Zeynep Dilber (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı, Almanya’da Baden-Württemberg eyaletinde, ilkokul 3’üncü sınıf Sachunterricht (Hayat Bilgisi) dersi programının nasıl uygulandığını; öğretimin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamaları doğrultusunda anlamaktır. Nitel araştırma türlerinden betimleyici durum çalışması olarak tasarlanan bu araştırmanın çalışma grubu, kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Baden-Württemberg eyaletinin başkenti Stuttgart şehrindeki üç ayrı ilkokuldaki toplam altı üçüncü sınıf öğretmeni çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış gözlem formu ve standartlaştırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Gözlem ve görüşmeler esnasında ses kaydı alınmış, gözlemler sırasında fotoğraf çekimi yapılmıştır. Sachunterricht öğretim programının yanı sıra okul öğretim planı, ders materyalleri, yazılı değerlendirme soruları, değerlendirmeye yönelik çeşitli belgeler de verileri desteklemek amacıyla öğretmenlerden temin edilmiştir. Gözlemlerden elde edilen veriler içerik analizi ile, görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Sachunterricht öğretiminde eylem odaklı öğrenme yaklaşımı benimsenmektedir. Öğretmenler günlük veya haftalık ders planı yapmakta; öğretim materyallerinin hazırlığında kendilerinin veya öğrencilerinin hazırlayacağı ya da getireceği materyallere yönelmektedir. Çeşitli öğretim strateji, yöntem ve teknikleri kullanmakta, bireysel farklılıklara yönelik farklı zorluk seviyesinde çalışmalar yapmakta ve genel olarak sınıflarını kullansalar da öğrencilere farklı mekanlarda öğrenme fırsatı sunmaktadır. Müze, kütüphane, spor derneği, polis, medya merkezi ve su şebekesi ile işbirliği yapmakta ve okul dışı öğrenme faaliyetleri düzenlemektedir. Öğretmenler değerlendirme sürecinde geleneksel ve alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini bir arada kullanmakta, öğrenciye başarı notunu verirken yazılı yoklama ve performans değerlendirmelerin yanı sıra öğrencinin derse katılımını da dikkate almaktadır. Öğretim yılı boyunca yaptıkları ölçme sayısı öğretmene ve okula göre değişmektedir. Araştırma sonuçlarının Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ilkokullarda disiplinlerarası bir yöntemle öğretilen hayat bilgisi gibi bir dersin Almanya'da öğretim sürecinin nasıl olduğuna ilişkin bir bakış açısı kazandıracağı umulmaktadır.

The aim of this research is to understand how the 3rd grade Sachunterricht (Life Sciences) curriculum is implemented in line with the stages of planning, implementation, and evaluation of instruction in Germany. The participants of the research which was determined with an easily accessible sampling method are six third grade teachers from three separate primary schools in Stuttgart, the capital of the state of Baden-Württemberg. In the research, semi-structured observation form and standardized interview questions prepared by the researcher were used as data collection tools. Audio recordings were made during observations and interviews, and photographs were taken during the observations. In addition to the Sachunterricht curriculof the state, the Sachunterricht curriculum of the schools, lesson materials and various assessment documents were obtained from the teachers in order to support the data. The data obtained from the observations were analysed by the content analysis, and the data obtained from the interviews were analysed by the descriptive analysis method. According to the results of the research, an action-oriented learning approach is adopted in Sachunterricht teaching. The teachers engage in daily or weekly lesson planning; while preparation of the teaching materials, they prefer that they or their students will prepare or bring. They use various teaching strategies, methods and techniques. They consider individual differences and include studies at different difficulty levels in their lessons. Although they generally use their classrooms, they offer students the opportunity to learn in different places. They cooperate with the museums, library, sports association, police, media centre and water supply network. While managing time, they take breaks according to need, remind students of the time, and generally start the lesson on time. Teachers use traditional and alternative measurement and evaluation techniques together in the evaluation process and take into account the student's participation in the lesson, in addition to written attendance and performance evaluations, while giving the student a grade the participation of the students and writing and design as well as the scores obtained from the assessments. They use various teaching strategies, methods, and techniques, including learning stations that provide individualized teaching. It is hoped that the results of the research will provide a perspective on how the teaching process of a course such as life studies, which is taught with an interdisciplinary method in primary schools in Turkey and various countries of the world, is like in Germany.
A case study on implementation of Sachunterricht (Life Studies) lesson curriculum for third grade of primary school in Germany
Keywords: Almanya; case study; durum çalışması Life studies; Education; Eğitim; Germany; Hayat bilgisi; learning and teaching process; Öğrenim ve öğretim; öğrenme ve öğretim süreci; Sachunterricht; Social sciences; Sosyal bilimler; Study and teaching