Mesnevi-Han Ali Fuad Efendi’nin Ceride-i Sufiyye’deki makaleleri - inceleme ve metin - - Acer, Abdurrahman (My University, 2011)
MESNEVÎ-HÂN ALİ FUÂD EFENDİ’NİN CERÎDE-İ SÛFİYYE’DEKİ MAKĀLELERİ -İNCELEME VE METİN- Bu çalışmanın mevzûunu, 26 Safer 1327/ 6 Mart 1325/ 19 Mart 1909 - 4 Zi’l-ka‛de 1337/ 1 Eylül 1335/ 1 Eylül 1919 târihleri arasında 161 sayı neşrolunan Cerîde-i Sûfiyye’nin ilk başyazarı Mesnevîhan Ali Fuad Efendi’nin “Vücûd” başlığı altında kaleme almış olduğu makālelerin değerlendirmesi teşkîl etmektedir. Bu makāleler, yüzyıllar boyunca üzerinde lehte ve aleyhte birçok şey yazılıp çizilmiş ve bilhassa Muhyiddîn İbnü’l-Arabî (v.638/ 1240) tarafından ilk defa ciddî ve geniş mânâda yazılı literatüre geçirilmiş olan “vahdet-i vücûd” fikrinin Osmanlı’nın son yıllarındaki aksinin nasıl olduğu hakkında muâsır araştırmacılara mâlûmat vermesi açısından mühimdir. II. Meşrûtiyet münevveri bir mesnevîhan olarak o zamânın en uzun ömürlü tasavvuf mecmuasının başyazarının bu çerçevedeki fikirlerinin ehemmiyeti âşikârdır.

THE ARTİCLES OF MATHNAWİ-KHAN ALİ FUAD EFENDİ IN CERÎDE-İ SÛFİYYE -ANALYSIS AND TEXT- The topic of this thesis is evaluation of the “Wujūd” articles of Mathnawi-khan Ali Fuad Efendi who is the first editor of Cerîde-i Sûfiyye published 161 issues between 26 Safer 1327/ 6 March 1325/ 19 March 1909 - 4 Zi’l-ka‛de 1337/ 1 September 1335/ 1 September 1919. These articles are very important in terms of providing contemporary researchers with information regarding the reflection of the idea of “wahdat al-wujūd” in the last stages of Ottomon rule. The idea which was first used and written comprehensively by Muhyiddîn İbnü’l-Arabî (v.638/ 1240) has been a subject of a lot of argumentative articles so far. It is obvious that the ideas of Mathnawi-khan Ali Fuad Efendi who was the editor of the longest-lived sufi journal of the pre-republic times as a Meşrûtiyet II. intellectual and mathnawi-khan is very important concerning this disputable issue.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf