Egzersiz liderlerinin özliderlik algıları ile egzersiz katılımcılarının temel psikolojik ihtiyaçları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Güler, Şeref (My University, 2022)
Giriş-Amaç: Çalışmanın amacı egzersiz liderlerinin özliderlik algıları ile egzersiz katılımcılarının temel psikolojik ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın ikincil amacı ise egzersiz liderlerinin ve egzersiz katılımcılarının demografik özelliklerine göre algılarında farklılık olup olmadığını saptamaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arasında 300 egzersiz lideri, 600 egzersiz katılımcısı olmak üzere toplam 900 anket dağıtılmış, geri dönüşler ve yanıtlardaki tutarsızlıklarda göz önüne alındığında sağlıklı 675 ankete ulaşılmıştır. Dolayısı ile bu araştırmanın örneklemi 225 egzersiz lideri ve 450 egzersiz katılımcısı olmak üzere 675 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara ‘’Kişisel Bilgi Formu’’ ile birlikte ‘’Özliderlik Ölçeği’’ ve ‘’Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği’’ uygulanmıştır. Elde edilen verilerin dağılımın normal dağılım olması sonucu hipotez testleri istatistiksel olarak %95 güven düzeyinde test edilmiş olup ölçeklerden elde edilen puanların 2’li gruplara göre farklarının incelenmesi için bağımsız örneklem t-testi, 2’den fazla gruplar arasındaki farkların belirlenmesi için tek yönlü anova analizi, değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizi, değişkenlerin birbirlerine etkilerinin incelenmesi için de regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Özliderlik ile egzersizde temel psikolojik ihtiyaç arasında (r= 0,705) pozitif yönlü yüksek seviyede bir ilişki olduğu saptanmıştır. Özliderlik algılarının egzersiz katılımcısının egzersizde temel psikolojik ihtiyaç düzeyleri üzerindeki etkisi anlamlı olduğu görülmüştür.Özliderlik alt boyutlarının egzersiz katılımcılarının temel psikolojik ihtiyaçları algılarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Özliderlik algılarının cinsiyetlerine göre farkın istatistiksel olarak anlamlılık göstermediği saptanmıştır. Egzersiz Liderlerinin özliderlik algılarının yaşlarına göre farklılıkları istatistiksel olarak anlamlılık göstermiştir. özliderlik algılarının eğitim durumlarına göre farkının istatistiksel olarak anlamlılık göstermediği saptanmıştır. . Yapıcı düşünce modeli stratejileri algılarının mesleki kıdemlerine göre farkının istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği saptanmıştır. Egzersiz liderlerinin özliderlik algılarının yaşanılan yere göre farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği saptanmıştır. Egzersiz katılımcılarının egzersizde temel psikolojik ihtiyaç algılarının cinsiyetlerine göre farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlılık göstermediği saptanmıştır. Egzersiz katılımcılarının egzersizde temel psikolojik ihtiyaç algılarının yaşlarına göre farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlılık göstermediği saptanmıştır. Egzersiz katılımcılarının egzersizde temel psikolojik ihtiyaç algılarının eğitim durumlarına göre farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği saptanmıştır. Egzersiz katılımcılarının egzersizde temel psikolojik ihtiyaç algılarının yaşadıkları şehirlere göre farklılıklarının istatistiksel olarak anlamlılık gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Bulgular egzersiz liderlerinin özliderlik algılarının egzersiz katılımcılarının temel psikolojik ihtiyaçları üzerinde etkisinin olduğunu göstermiştir.

Investigation of the Relationship Between Self-Leadership Perceptions of Exercise Leaders and Basic Psychological Needs of Exercise Participants Name of Prof.Dr. Veysel KUCUK Department: Department of Physical Education and Sports, Department of Exercise and Sports Psychology Introduction-Purpose: The aim of the study is to examine the relationship between exercise leaders' self-leadership perceptions and exercise participants' basic psychological needs. The secondary aim of the study is to determine whether there is a difference in the perceptions of exercise leaders and exercise participants according to their demographic characteristics. Material-Methods: A total of 900 questionnaires, 300 of which were exercise leaders and 600 exercise participants, were distributed to the study between the ages of 18-65, and 675 healthy questionnaires were reached, considering the inconsistencies in the responses and answers. Therefore, the sample of this study consists of 675 participants, including 225 exercise leaders and 450 exercise participants. Self-Leadership Scale and Basic Psychological Needs Scale were applied to the participants together with the Personal Information Form. As a result of the normal distribution of the data obtained, the hypothesis tests were statistically tested at the 95% confidence level, and independent sample t-test to examine the differences between the scores obtained from the scales compared to the groups of 2, and one-way anova analysis to determine the differences between more than 2 groups. Correlation analysis was performed to examine the relationship between variables, and regression analysis was performed to examine the effects of variables on each other. Results: It was determined that there was a high level of positive correlation between self-leadership and basic psychological need in exercise (r= 0.705). It was seen that the effect of self-leadership perceptions on the exercise participant's basic psychological needs levels in exercise was significant. A statistically significant relationship was found between the self-leadership sub-dimensions and the exercise participants' perceptions of basic psychological needs. It was determined that the difference in self-leadership perceptions by gender was not statistically significant. The differences in the self-leadership perceptions of the Exercise Leaders according to their ages showed statistical significance. It was determined that the difference of self-leadership perceptions according to their educational status was not statistically significant. . It was determined that the difference between the perceptions of constructive thinking model strategies according to their professional seniority was statistically significant. It was determined that the differences in the self-leadership perceptions of the viii exercise leaders according to the place of residence were statistically significant. It was determined that the differences of the exercise participants' perceptions of basic psychological needs in exercise according to their gender were not statistically significant. It was determined that the differences in the perceptions of the basic psychological needs of the exercise participants according to their age were not statistically significant. It was determined that the differences of the exercise participants' perceptions of basic psychological needs in exercise according to their educational status were statistically significant. It was determined that the differences in the perceptions of the basic psychological needs of the exercise participants according to the cities they lived in were statistically significant. Conclusion: The findings showed that the self-leadership perceptions of the exercise leaders had an effect on the basic psychological needs of the exercise participants.
Keywords: Egzersiz Katılımcısı; Egzersiz Lideri; Öğrenim ve öğretim; Özliderlik; Spor; Sports; Study and teaching; Temel Psikolojik İhtiyaçlar