Gazetecilik 4.0: Yapay zekâ haberciliğinin güncel örneklerine yönelik bir inceleme - AY, AYSEL (My University, 2023)
Teknoloji her meslek grubunda olduğu gibi gazetecilik alanına da yenilikler getirmiştir. Bu yenilikler yeni gazetecilik biçimlerine olanak sağlamaktadır. Görsel ve işitsel teknolojinin gelişimi, sosyal ağların varlığı, buralardaki veri akışının etik ve hukuksal sorunları, yurttaşların haber içeriklerinin oluşumuna katkısı ya da bilgi kirliliğinin git gide artışı ve habere güvenin yitimi gibi durumlardan ötürü gazetecilik mesleğinin icra ediliş şekli mercek altına alınmaktadır. Öte yandan bu gibi durumların tamamı insanın yer aldığı haber ya da veri aktarımı ile ilgilidir. Gelinen noktada bir sorun daha ortaya çıkmıştır; haberin ya da içeriğin kendisini üretebilen teknolojinin varlığı. Diğer bir deyişle yapay zekânın haber ya da içerik üretebilmesi. Bu bağlamda çalışmada, haber üretiminde bütünüyle yapay zekâ kullanıldığı iddia edilen ve halen çevrimiçi olan ilk yapay zekâ haberciliği örneklerinden olan ‘Knowherenews.com’ ve ‘TheBipartisanpress.com’adlı haber siteleri, haber üretim ve oluşturma süreçleri açısından incelenmiştir. Çalışmada kapsamında, önceden belirlenmiş kategorilere göre açıklamayı ve yorumlamayı içeren bir tür nitel veri çözümlemesi olan nitel araştırma türlerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Çalışmanın daha açıklayıcı ve açıklayıcı olması için her iki haber sitesi de beş farklı kategoride ele alınmıştır.

Technology has brought innovations to the field of journalism, as in every profession. These innovations enable new forms of journalism. The way the profession of journalism is practiced is scrutinized due to the development of audio-visual technology, the existence of social networks, the ethical and legal problems of data flow, the contribution of citizens to the formation of news content or the gradual increase in infollution and the loss of trust in the news. On the other hand, all such cases are related to news or data transfer in which people are involved. At this point, another problem has emerged; the existence of the technology that can produce the news or the content itself. In this context, news sites named Knowherenews.com and TheBipartisanpress.com, which are among the first examples of artificial intelligence journalism still online, are examined in terms of news production and creation processes. Within the scope of the study, descriptive analysis, which is a kind of qualitative data analysis that includes explanation and interpretation according to predetermined categories, is used. In order to make the study more descriptive and explanatory, both news sites are discussed in five different categories.
Journalism 4.0: A study on current examples of artificial intelligence journalism
Keywords: Yapay Zekâ; Yapay Zekâ Haberciliği; Haber Üretim Süreci; Knowherenews; TheBipartisanpress; Artificial Intelligence; Artificial Intelligence Journalism; News Production Process