Mısır'da müziğin propaganda aracı olarak kullanımı : Arap baharı ve sonrası - Farrag, Amira (My University, 2022)
MISIR'DA MÜZİĞİN PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANIMI: ARAP BAHARI VE SONRASI Bu araştırmada, 2011 yılında Mısır’da başlayan halk hareketleri ve sonrasında Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesi ile birlikte devam eden süreçte müziğin siyasal propaganda aracı olarak ne şekilde kullanıldığı ele alınmıştır. Çalışmada müziğin psikolojik ve sosyolojik etkilerinden bahsedildikten sonra müziğin siyaset üzerindeki kullanımı araştırılmıştır. Müziğin tarihi aynı zamanda toplumsal bir arşiv olarak ele alınmıştır. Mısır’da müzik konusu söz konusu olduğunda bu ülkenin zengin şiir, müzik ve sanat geçmişine muhakkak atıfta bulunmak gerekmektedir. İslam tarihinde sanat ve şiir etkili bir iz bırakmıştır. Hassan İbn-i Sabit ve şiirleri örnek olarak tezde ilgili bölümde detaylı bir şekilde incelenmiştir. Antik Mısır’da da müziğin önemli bir rolü bulunmaktadır. Müziğin miras olarak, kuşaktan kuşağa aktarılması ve bunun önemine tezde değinilmiştir. Ayrıca bu araştırmada modern Mısır tarihinde siyasal müzik kullanımı da ele alınmıştır. Müziğin modern tarihten Arap Baharı dönemine kadar nasıl güçlü ve etkili olduğu incelenmiştir. Tezin araştırma soruları ise 2011 yılında Mısır’da başlayan ve Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan halk devrimi ve sonrasında Mısır’daki toplumsal hareketlerde müziğin rolü nedir, müzik yoluyla ne tür anlamlar ve simgeler üretilmiştir, müzik yoluyla kitlelere aktarılan anlamlar ve simgeler Mısır kültüründe, dilinde, siyasetinde neye tekabül etmektedir şeklinde belirlenmiştir. İçerik ve söylem analizi yöntemi kullanılarak 2011 Mısır Devrimi ve sonrasında kullanılan müziklerde dönemsel olarak öne çıkan temalar ve mesajlar tespit edilmiştir.

THE USE OF MUSIC AS A TOOL OF PROPAGANDA IN EGYPT: THE ARAB SPRING AND AFTER In this research, it is discussed how music is used as a political propaganda tool in the process that started with the popular movements in Egypt in 2011 and after the overthrow of the Hosni Mubarak administration. In the study, after mentioning the psychological and sociological effects of music, the use of music on politics was investigated. The history of music has also been handled as a social archive. When it comes to music in Egypt, it is absolutely necessary to refer to this country's rich history of poetry, music and art. Art and poetry have left an influential mark in the history of Islam. Hassan İbn-i Sabit and his poems are examined in detail in the relevant section of the thesis as an example. Music also played an important role in ancient Egypt. The transfer of music from generation to generation as a legacy and its importance are mentioned in the thesis. In addition, the use of political music in the history of modern Egypt is also discussed in this study. How powerful and influential music has been from modern history to the Arab Spring period has been examined. The research questions of the thesis are the people's revolution that started in Egypt in 2011 and ended with the overthrow of the Hosni Mubarak administration and what is the role of music in the social movements in Egypt afterwards, what kind of meanings and symbols were produced through music, meanings and symbols transferred to the masses through music, in Egyptian culture, language, what it corresponds to in politics. By using content and discourse analysis method, periodically prominent themes and messages in the music used during and after the 2011 Egyptian Revolution were determined.
Keywords: Arab Spring; Arap Baharı; Egypt; Media; Medya; Mısır; Music; Müzik; Propaganda