Pickleball oynayan öğrencilerin rekreasyonel deneyim tercihlerinin ve iyi oluşlarının incelenmesi - Büyük, Damla (My University, 2025)
Pickleball oynayan öğrencilerin rekreasyonel deneyim tercihlerinin ve iyi oluşlarının incelenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin rekreasyon deneyim tercihi ve rekreasyonel iyi oluş düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu amaç doğrultusunda çalışmaya üniversitelerde spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören ve üniversite kampüslerinde pickleball aktivitelerine katılmış olan toplam 250 öğrenci katılmıştır. Araştırmada üç ayrı veri toplama aracından yararlanılmış ve öğrencilerin kişisel-demografik bilgilerini belirlemek adına anket formu (9 soru), Rekreasyon Deneyim Tercihi Ölçeği (20 madde) ve Rekreasyonel Spor İyi Oluş Ölçeği (14 madde) uygulanmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucuna göre; pickleball aktivitelerine katılım durumu, cinsiyet, yaş, deneyim yılına göre öğrencilerin rekreasyon deneyimi ölçeğinin alt boyutlarının tümünde anlamlı bir fark bulunmazken, bölüm değişkenine göre öğrencilerin rekreasyon deneyimi ölçeğinin alt boyutlarının tümünde anlamlı bir fark bulunmuştur (P<0.05). Pickleball aktivitelerine katılım durumu, cinsiyet, yaş, deneyim yılı ve bölüm değişenine göre rekreasyonel iyi oluş ölçeğinin alt boyutlarının tümünde anlamlı bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Ancak öğrencilerin rekreasyonel deneyim tercihleri ile rekreasyonel iyi oluşları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (P<0.01). Sonuç: Sonuç olarak pickleball aktivitelerine katılım sağlayan öğrenciler üzerinde yapılan bu araştırmada; öğrencilerin yaş, cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi ve deneyim yılı değişkenleri değerlendirildiğinde rekreasyon deneyim tercihleri ve rekreasyonel spor iyi oluşlarını etkilemediği görülmektedir. Rekreasyon Deneyim Tercihleri ile Rekreasyonel İyi Oluş arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (P<0.01).

Examination of recreational experience preferences and well-being of pickleball playing students Objective : The aim of this study is to examine the recreation experience preference and recreational well-being levels of university students in terms of various variables. Materials and Methods : A total of 250 students enrolled in sports science faculties at universities and who participated in pickleball activities on university campuses participated in this study. Three different data collection tools were utilized in the study and a questionnaire form (9 questions), Recreation Experience Preference Scale (20 items) and Recreational Sport Well-Being Scale (14 items) were applied to determine the personal-demographic information of the students. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were applied to analyze the data. Results : According to the results of the research; while there was no significant difference in all sub-dimensions of the recreational experience scale according to the participation status in pickleball activities, gender, age, years of experience and years of playing, a significant difference was found in all sub-dimensions of the recreational experience scale according to the department variable (P<0.05). No significant difference was found in all sub-dimensions of the recreational well-being scale according to participation in pickleball activities, gender, age, years of experience, years of playing and department (P>0.05). However, it was found that there was a moderately significant positive relationship between students' recreational experience preferences and recreational well-being (P<0.01). Conclusion : As a result, in this study conducted on students participating in pickleball activities, it is seen that the variables of age, gender, department, grade level and years of experience do not affect recreational experience preferences and recreational sport well-being. A moderately significant positive relationship was found between recreational experience preferences and recreational well-being (P<0.01)
Examination of recreational experience preferences and well-being of pickleball playing students
Keywords: Öğrenim ve öğretim; pickleball; pickleball Recreation experience preference; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; recreational sport well-being; Rekreasyon deneyim tercihi; rekreasyonel spor iyi oluş; Spor; Spor, Çocuklar için; Sports; Sports for children; Study and teaching