Türk ve Ürdün hukukunda rüşvet suçu - Alawneh, Ragheb (My University, 2000)
İnceleme konumuz olan rüşvet suçu iki ana bölümde incelenmiştir. Birinci bölümde rüşvet suçu ile ilgili tarihi süreç içinde gelişimi ve karşılaştırmalı hukuktaki görünümü ele alınmıştır . İkinci bölümde ise; çalışmamızın ana konusu teşkil eden Türk ve Ürdün hukukunda rüşvet suçu etraflı bir şekilde ele alınmıştır . Çalışmamızın ana konusunu teşkil eden ikinci bölümünde ise her iki hukuk sisteminde rüşvet alma ve rüşvet verme suçunun nasıl düzenlendiği, doktrin ve Yüksek Mahkeme görüşleriyli birlikte yer verilmiştir . Çalışmamız hakkında yaptığımız bu kısa açıklamalardan sonra rüşvet suçunun her iki hukuk sisteminde nasıl düzenlendiğini kısaca belirtmek gerekirse; rüşvet suçunun Türk hukuk sisteminde benimsenen teorisi ile Ürdün hukuk sisteminde benimsenen teorilerinin birbirinden farklı olduğunu görürüz. Şöyle ki ; Türk hukuk sisteminde kabul edilen teori rüşvet, toplu suçlardandır (çok failli suçlardandır ) . Teşebbüs hariç mutlaka iki kişiye ihtiyaç vardır. Rüşvet alan memur ve rüşvet veren kişidir. Bununla beraber her iki suçlu ortak değil birbirinden bağımsız iki suçun bağımsız failidir . Ürdün hukuk sisteminde ise kabul edilen teori, rüşvet verenin rüşvet alanın suçuna aslen iştirak eden kişi sayılmasıdır . Burada rüşvet verenin fiili kanunda ayrı bir suç olarak düzenlenmemiştir. Memurun fiili asıldır, rüşvet veren ise bu fiile aslen iştirak eden kişi olarak kabul edilmektedir . Her iki hukuk sisteminde benimsenen teoriyi gözönünde bulundurarak rüşvet suçu bakımından aralarında bulunan farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koyarak çalışmamızı tamamladık.
Keywords: Ceza hukuku; Ceza Hukuku_Türkiye; Ceza Hukuku_Ürdün; Hukuk; Suçlar